Naar boven

Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland

31-08-1972

Zoomen en navigeren

Gevonden in deze krant

Geen zoekvraag opgegeven

Zoeken in deze krant

Bladeren door deze krant

/ 32

Details

Permanente URL
Kop
Soort bericht
Krantentitel
Datum
Editie
Uitgever
  • Stichting Leeuwarder courant 1947
Plaats van uitgave
PPN
Verschijningsperiode
  • 1947-
Periode gedigitaliseerd
  • 1947 t/m 1994
Verspreidingsgebied
Herkomst
  • KBDK

Gebruiksvoorwaarden Kranten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

GOED WERK VAN ZEILERS IN KIEL

GOED WERK VAN ZEILERS IN KIEL

KIEL — De teleurstelling in het Nederlandse zeilkamp te Kiel over de matige resultaten van de eerste dag van het olympisch zeiltreffen verkeerde woensdag in grote vreugde. In alle drie klassen, waarin de Nederlanders meedingen in de felle strijd om het zo intens begeerde metaal, brachten zij het tot een tweede plaats. Slechts licht getemperd werd de blijdschap door het feit, dat Ben Staartjes en Kees Kurpershoek in de Tempestklasse in het laatste deel van de grote zeilersslag in de Kieler Bocht door ronduit enige pech een al zeker lijkende eerste plaats verspeelden.

De vreugde in de Nederlandse gelederen werd voor het overige pas te ruim acht uur 's avonds volledig. Op dat moment kwamen chef d'équipe Torn Kasemier, wedstrüdreglementdeskundige ir. Klaas Schat en Finnjollenzeiler Kees Douze glunderend nit de kamer van de jury. Deze had enkele ogenblikken tevoren besloten het protest, dat de Noor Per Werenskiold tegen de Nederlandse zeiler had ingediend, niet in behandeling te nemen. Daarmee werd het zwaard van Damocles, dat urenlang boven het robuuste hoofd van Douze had gehangen, weggenomen.

Maar nu kan de Nederlandse Finnjollenzeiler weer vol goede moed verder. En die moed heeft hij wel na het prachtige resultaat van gisteren. Dat resultaat spreekt nog temeer als men weet, dat hij na het eerste rak varen nog slechts de 24ste plaats bezette. Bij boei 3 lag hij al op de vijftiende plaats en in de laatste kruisrakken schoot hij nog door naar de tweede positie. Slechts een meter of 10 achter nummer één, de Rus Victor Potapov, kwam hij door de finish.

Voortreffelijk zeilden woensdag ook Ben Staartjes en Kees Kurpershoek in de Tempestklasse. Reeds na het eerste kruisrak bezetten zij de eerste plaats. Zonder twijfel zouden zij die behouden hebben als ze tenlotte niet in het vaarwater van enkele Stars en een FD — drie klassen zeilen op dezelfde baan — waren terecht gekomen.

Een bijzonder constante race voeren gisteren Fred Imhoff en Simon Korver in de Flying Dutchmanklasse. Na een redelijke start werkten de Nederlanders zich in de eerste kruisbaan at op tot een tweede plaats. Gedurende de gehele wedstrijd kwam er in die positie geen verandering meer. Dat zelfde gold ook voor de winnaar van deze slag, de Russische zeiler Vladimir Leontiev, die thans in het klassement met 15 punten de leiding heeft.

Sluiten