Naar boven

Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland

30-07-1980

Zoomen en navigeren

Gevonden in deze krant

Geen zoekvraag opgegeven

Zoeken in deze krant

Bladeren door deze krant

/ 28

Details

Permanente URL
Kop
Soort bericht
Krantentitel
Datum
Editie
Uitgever
  • Stichting Leeuwarder courant 1947
Plaats van uitgave
PPN
Verschijningsperiode
  • 1947-
Periode gedigitaliseerd
  • 1947 t/m 1994
Verspreidingsgebied
Herkomst
  • KBDK

Gebruiksvoorwaarden Kranten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Zeilploeg bleef buiten de medailles

Zeilploeg bleef buiten de medailles

TALLINN - Wat al enige tijd in Tallinn werd gevreesd is werkelijkheid geworden: de complete Nederlandse zeilploeg bleef in deze regatta, die door de boycot praktisch gehalveerd was ten opzichte van 1976, buiten de medailles. De vierde plaats in het eindklassement van de 470-klasse van Henk van Gent en Jan Willem van den Hondel bleek het hoogst bereikbare. Olympische diploma's waren er voorts voor het Solingtrio Bakker/Bakker/Coster (vijfde), Van Waltmeijer en Brasser in de Tornado (vijfde) en Binkhorst met Van den Berg in de Starklasse (zesde). De zeilers, van wie tevoren het meeste werd verwacht, de gebroeders Vollebregt (Fd) en Mark Neeleman (Finnjollen) hebben zelfs geen recht op deze troostprijzen: zij werden respectievelijk zevende en achtste.

Met name voor Henk van Gent en Jan Willem van den Hondel was het zuur dat zij zich tijdens de sluitingsceremonie van woensdag in de Olympische jachthaven Pirita geen medaille kunnen laten omhangen. Bij het ingaan van het laatste rak lag het tweetal in tweede positie en de klasseringen van de andere boten was zodanig dat het brons als het ware al op de Nederlanders lag te wachten. Met een „noodklap", zoals de teleurgestelde ploegleider Ben Staartjes dat later zou uitdrukken, sprongen de Finnen Lindgren en Tallberg echter van de zevende naar de eerste plaats en kwamen Van Gent en Van den Hondel niet verder dan de vierde plek.

Ook voor Geert Bakker zag het er aanvankelijk nog rooskleurig uit. Na het voltooien van de Olympische driehoek en het ingaan van de kruisrakken lag de 59-jarige Warmomier met zijn zoon Steven en Dick Coster in tweede positie, achter Olympisch titelverdediger Jensen (Den.). Ook hier gaven de klasseringen van de concurrenten de hoop op brons meer glans. Daarna ging het echter mis. In al vrijwel kansloze positie deden de Nederlanders in het laatste kruisrak nog een wanhoopspoging. Coster: „We moesten iets doen. Daarom deden we een gok, en dat mislukte". De Cadans van Geert Bakker zakte door de wanhoopsmanoeuvre zelfs naar de zevende plaats, waardoor hij net als vier iaar geleden in Kingston vijfde werd in het eindklassement.

De enige Nederlanders, die op de Baltische zee een keer een dagzege binnen konden halen, waren de minst.ervaren zeilers: Willem van Walt Meijer en Govert Brasser met hun Tornado. In de laatste race, die wegens gebrek aan wind vooral voor de Catamarans en de Stars erg veel tijd in beslag nam, eindigde het duo nog fraai als tweede zonder daar overigens veel mee op te schieten.

Met uitzondering van Mark Neeleman, die zich bij de Finnjollen al enkele dagen uitgeschakeld wist, waren de kansen van de andere Nederlanders in theorie nog wel aanwezig voor het begin van de laatste race. Daarbij moesten echter de nodige slagen om de arm worden gehouden en hing te veel af van de klasseringen van de concurrentie.

Boudewijn Binkhorst en Kobus van den Berg waren bijvoorbeeld met hun Star verplicht de Italianen Gorla en Peraboni ruim achter zich te houden. Dat zat er nimmer in. Gorla had lange tijd de leiding en Binkhorst zakte van de vierde positie naar de achterhoede. Ook van de sterk wisselende wind kon Binkhorst niet profiteren. Hij werd zelfs tiende en Gorla had aan een vierde plaats genoeg om het brons te behouden.

Voor de Vollebregts was weinig eer meer te behalen. Toch hadden ook zij door een overwinning in de slotrace nog brons kunnen veroveren. Dat gelukte nu de Hongaarse tweeling Detre, die in het klassement na zes races slechts een punt op de Nederlanders voor stonden. Erik en Sjoerd Vollebregt finishten uiteindelijk als vierde nadat zij het tweede kruisrak als voorlaatste waren ingegaan/

Sluiten