Naar boven

Amigoe

25-08-1982

Zoomen en navigeren

Gevonden in deze krant

Geen zoekvraag opgegeven

Zoeken in deze krant

Bladeren door deze krant

/ 8

Details

Permanente URL
Kop
Soort bericht
Krantentitel
Datum
Editie
Uitgever
  • Amigoe
Plaats van uitgave
PPN
Verschijningsperiode
  • 1976
Periode gedigitaliseerd
  • 1976-1994
Verspreidingsgebied
Herkomst
  • KB C 251
Nummer
  • 193
Jaargang
  • 99

Gebruiksvoorwaarden Kranten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Bootontwerper in de clinch met organisatie WK zeilen starklasse

Bootontwerper in de clinch met organisatie WK zeilen starklasse

MEDEMBLIK - De kans is groot dat de nieuwe wereldkampioen zeilen in de olympische starklasse het vrijdag zonder kampioensbeker moet doen. De Nederlandse zeiler en bootontwerper Boudewijn Binkhorst en de Westduitse jachtwerf Denninger en Maile hebben maandag met gerechtelijke goedkeuring beslag laten leggen op alle trofeeën voor de wereldtitelstrijd in de starklasse.

Deurwaarder Kerkhofs uit Hoorn kon niet meer van waarde vorderen van de tijdelijk in Medemblik gezetelde starklasse organisatie, Iscyra geheten (International Star Classe Yaught Racing Association) .

Binkhorst en Denninger en Maile verkeren tot dinsdag in een gerechtelijk duel met de Iscyra over de reglementaire juistheid van de door de Nederlander ontworpen star-boot met zelflozende cockpit. Die constructie, die vooral de veiligheid van de vaak snel vollopende star ten goede komt, werd na de Olympische Spelen van 1980 door Binkhorst op papier gezet en door de Westduitse werf uitgevoerd. Met het reglement in de hand doorliep Binkhorst de gehele administratieve procedure en ontving in augustus 1981 de officiële meetbrief ten teken van de goedkeuring van zijn boot.

Werf Denninger en Maile uit Blaustein nam daarop de dure boot in produktie. Het succes van Binkhorst bij de WK 1981 in de Verenigde Staten (5e positie) lolcte kopers. Een Italiaanse jachtwerf begon onmiddellijk met het copieeren van Binkhorst's ontwerp. De hoofdzakelijk door Amerikanen bestuurde Iscyra ging om onverklaarbare redenen echter in de tegenaanval. In mei van dit jaar werd de goedkeuring van negen maanden- eerder 'voorlopig' verklaard en Denninger werd gelast de produktie van de stars van het zelflozende type te staken. De maatregelen van de Iscyra werden in het klasse-orgaan 'Starlight' gepubliceerd en de met veel enthousiasme ontvangen revolutionaire boot werd vanaf dat moment met argusogen bekeken.

Boudewijn Binkhorst pikte de handelwijze van de Iscyra niet. De volgens hem uit een onderonsje' tussen de Amerikaanse voorzitter Burnham" en een landgenoot-jachtbouwer voortgekomen nietigverklaring werd door zijn advocaat aangevochten.

Sluiten