Naar boven

Limburgsch dagblad

04-02-1994

Zoomen en navigeren

Gevonden in deze krant

Geen zoekvraag opgegeven

Zoeken in deze krant

Bladeren door deze krant

/ 26

Details

Permanente URL
Kop
Soort bericht
Krantentitel
Datum
Editie
Uitgever
  • Nieuwe Limburger koerier;Uitgeversmaatschappij Limburgs Dagblad
Plaats van uitgave
PPN
Verschijningsperiode
  • 1918
Periode gedigitaliseerd
  • 1918-1994
Verspreidingsgebied
Herkomst
  • KB C 101
Nummer
  • 29
Jaargang
  • 76

Gebruiksvoorwaarden Kranten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De Lindenhorst na elf jaar Michelin-ster kwijt Zes uur eigenaar van een sterrenrestaurant

De Lindenhorst na elf jaar Michelin-ster kwijt Zes uur eigenaar van een sterrenrestaurant

Van onze verslaggeefster

VALKENBURG - Precies zes uur stond hij aan het hoofd van een sterrenrestaurant. Paul Keydener van De Lindenhorst in Valkenburg kan er, zij het wat wrang, om lachen. De dag dat hij het restaurant van zijn moeder Ida van den Hurk officieel overnam, kreeg hy ook te horen dat hij zijn Michelin-ster kwijt is. Eenmaal bekomen van de eerste schrik, zegt hy het zelfs eigenlijk wel beter te vinden zo. „Nu kan ik als ondernemer met schone lei beginnen."

Elk jaar bezoeken Michelin inspecteurs anoniem honderden restaurants, die worden gekeurd op keuken, bediening en de prijs-kwaliteitsverhouding. De betere restaurants worden in de rode Michelin-gids aangegeven met sterren. Eén ster staat voor een 'uitstekende keuken', twee sterren voor een 'verfijnde keuken die een omweg waard is', terwijl drie sterren toegekend worden aan restaurants met een 'uitzonderlijke keuken die een reis waard is. Dat is volgens Michelin in ons land geen enkel restaurant. Nederland telt zes restaurants met twee sterren en 37 met één ster.

Elf jaar lang werd restaurant Lindenhorst jan eigenaresse en chef-kok Ida van Den Hurk bekroond met een ster. De onthutsende mededeling over het verlies daarvan kregen moeder en zoon dinsdagmiddag van een bevriend collega. „Gelukkig maar, anders hadden we het uit de krant moeter vernemen, dat zou helemaal erg zijn geweest," verzucht Ida var den Hurk. Het verlies van de ster valt haar duidelijk zwaarder dan haar zoon.

De nieuwe rnaïtre probeert het verlies als een voordeel te zien. „Natuurlijk hecht ik waarde aan een Michelin-ster. Ik zou hem graag terug verdienen, maar dan wel op mijn manier. Het is een uitdaging. Nu kan ik zonder die last op mijn schouders veranderingen in het restaurant doorvoeren."

Hij is er van overtuigd dat de wisseling van eigenaar de reden is voor het verlies van de ster. „Bij een gesprek dat ik onlangs op het hoofdkantoor van Michelin had, is mij te kennen gegeven dat wij nergens voor hoefden te vrezen. Onze kwaliteit was stabiel, zo zei men. Toen ze vroegen of wij veranderingen in petto hadden, heb ik eerlijk geantwoord. Dat heeft me een ster gekost."

Michelin geeft officieel geen commentaar op de toekenning van sterren. Een woordvoerster in Amsterdam bevestigt desgevraagd dat een wisseling van eigenaar of kok betekent dat de toegekende sterren vervallen. De nieuwe kok of eigenaar moet ze zelf verdienen. „Blijkbaar ook als de overname alleen op papier plaatsvindt," aldus een teleurgestelde Ida van den Hurk. „In de praktijk blijf ik gewoon chef-kok en mijn zoon gastheer."

De zoon heeft echter wel andere plannen met het restaurant. Plannen waarbij hij de Michelinster best zegt te kunnen missen. „Ik wil flexibeler gaan werken. A la carte eten in een klasserestaurant is tegenwoordig voor veel mensen bijna onbetaalbaar. Daardoor is a la carte-tafelen een beetje passé."

Dat is vanaf volgende week dan ook niet meer mogelijk in de Lindenhorst. Gasten kunnen uit de kaart een twee- tot vijf-gangenmenu samenstellen, voor een vaste prijs. Alleen voor heel dure onderdelen, zoals kaviaar en truffels, geldt een extra toeslag.

Met de nieuwe opzet hoopt Keydener drempleverlagend te kunnen werken. Het verlies van de ster speelt hem bij dat streven zelfs een beetje in de kaart. „Mensen denken namelijk dat een sterrenrestaurant per definitie duur is."

Toch hoopt ook hij de ster terug te verdienen. „Maar alleen als Michelin zich kan vinden in mijn nieuwe opzet." De komende jaren rekent hij daar niet op. „Uit ervaring blijkt dat ze eerst een paar jaar afwachten hoe het gaat, of het niveau stabiel blijft."

• Voor Ida van den Hurk (op de foto in het midden, met links van haar serveerster Linda Serdons) kwam het verlies van de ster harder aan dan voor haar zoon Paul Keydener. Foto: FRITS WIDDERHOVEN

Sluiten