Naar boven

De Telegraaf

06-03-1992

Zoomen en navigeren

Gevonden in deze krant

Geen zoekvraag opgegeven

Zoeken in deze krant

Bladeren door deze krant

/ 30

Details

Kop
Soort bericht
Krantentitel
Datum
Editie
Uitgever
Copyright
  • Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V.
Plaats van uitgave
PPN
Verschijningsperiode
  • 1893
Periode gedigitaliseerd
  • 1893-1994
Verspreidingsgebied
Herkomst
  • KB C 98
Nummer
  • 32382
Jaargang
  • 100

Gebruiksvoorwaarden Kranten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Nieuwe 'twee-sterren'

Nieuwe 'twee-sterren'

Drie restaurants in ons land kregen er een ster bij van de Michelin-gids. Dat bracht het aantal twee-sterren'-restaurants in ons land op ZES. Drie-sterren-restaurants hebben wij nog niet, maar het is duidelijk dat als het aantal twee sterren toeneemt daar vanzelf eens een driester ren-restaurant uit komt. Prinses Juliana in Valkenburg had jarenlang twee sterren, raakte er een kwijt en heeft die nu weer terug. Een felicitatie waard. WEERT: Een echt nieuw 'twee sterren'-restaurant is L'Aubergein Weert. Een simpele zaak naast een squash-baan schuin tegenover het station. Ik was er nog nooit geweest, ook niet toenEniDianue/en Willy Mertens een ster hadden. Dat was onverstandig. Zaterdagavond haalde ik de schade in en viel van de ene prettige verrassing in de andere. Het restaurant is sober. Geen tafelzilver of kristal. Het echtpaar woont boven de zaak. Alles wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het eten. En die kwaliteit is super. Emmanuel is per ongeluk in de horeca terechtgekomen. Hij zou tandheelkunde gaan studeren, werd uitgeloot en ging een jaartje in de keuken werken. Dat leidde tot stage lopen bij I'Ameloise en Auberge de I*lll in Frankrijk. In 1981 begon het echtpaar een eigen zaak in het ouderlijk huis van Willy. In 1986 kwam de eerste ster en nu staan er nog de bloemstukken voor de tweede ster. Het zijn prettige mensen. Hij zorgt voor de keuken, zij voor de bediening. Willy dartelt door het restaurant als een jonge slanke deerne, terwijl ze toch echt de moeder van drie kinderen is. Emmanuel kookt en heeft een voorkeur voor Nederlandse produkten. Het begint al bij de amuses; een kleine coquille in schelp, zelfgerookte zalm en gemarineerde rauwe karper. Het laatste hapje is de grootste verrassing. We drinken er een

Champagne Louis Roederer Crystal bij. Er volgt verse zeebaars, waar de flinterdun gesneden aardappeltjes als schubben overheen zijn gelegd. Perfect in al zijn eenvoud. De Bic Premier Cru Chablis 1988 doet het er erg goed bij. Een lassagna van spinazie, kreeft en tarbot met een saus van schaaldieren krijgt als verrassing een Chardonnay van Lindemans's uit Australië als gezelschap. Een perfectie smaak-combinatie. De reebiefstukjes van de geit (altijd lekkerder dan van een bok) met cantharellen en de puree gebakken als poffertjes worden vergezeld door Clos de Mareehal 1986, een eigen domaine van Faiveley in Nuit St. George. De opstelling van de tafels (men heeft plaats voor zestig gasten) is prettig. Het eten verloopt even ongestoord als het voeren van een gesprek. Een vintage port 1977 bij de kaas zorgt voor het ultieme geluk. Gun u zelf dit plezier.. Het is er minder duur dan lager geklasseerde restaurants in de randstad. „Ik heb genoten," zeg ik bij vertrek tegen Emmanuel. „Wij in de keuken ook," antwoordt hij. En gelukkig bevindt zich om de hoek het hotel Jan van der Croon van Hans en Marie-José Munten. Ook van die hardwerkende sympathieke horecamensen, waar je voor een redelijke prijs een mooie kamer kunt krijgen. Want terug rijden is er uiteraard niet meer bij. BLOKZIJL: Ans en Fons van Groeningen van Kadtje bij de Sluis in Blokzijl kregen hun tweede ster op het moment, dat ze gesloten waren. Woensdag ging het restaurant weer open. Voor de eerste lunch met verhoogde status had men twee sterren uit de buurt uitgenodigd: JJij'k de Gooyer (Giethoorn) en Lucy de Lange (Blokzijl). Rijk is geen gemakkelijke horeca-klant. Wat Wilt U drinken? Zoveel mogelijk, zal hij antwoorden. Als de telefoon voor hem gaat, roep hij hard: „Hollywood! Maar ik doe het niet. Ik blijf bij de hoorspelkern." Rijk: „Toen in Amsterdam een restaurant voor het eerst een ster kreeg, nodigde ik Loc Lap uit. Die was niet onder de indruk. Ik had in de oorlog al een ster, zei hij." Lucy dronk niet van de Batard Montrachet, want ze moest diezelfde avond optreden in Revue, Revue in Rotterdam. Rijk, die een tijdje Kaatje niet meer binnen mocht, houdt nu vol dat die tweede ster volledig aan hem te danken is. „Ik heb de kwaliteit van deze tent tot dit niveau opgeschroefd," zegt hij. Fons lacht wat afstandelijk. Als lunch worden de gerechten geserveerd, die in de Michelin-gids als specialiteiten vermeld staan. Een 'Tom-Pouce' van zalm. Een truffel-consommé, een halve kreeft met tomaten en basilicum. Buitengewoon goed. Geen foutje....bedaaankt.

■ Ansen Fonsvan Groeningen (linksen rechts) nodigden de twee sterren Rijk de Goover en Lucy de Lange uit voor de eerste lunch na de vakantiesluiting. Eigen foto's

■ Emmanuel en Willy Mertens van I'Auberge in Weert.

Sluiten