Naar boven

De Telegraaf

10-02-1993

Zoomen en navigeren

Gevonden in deze krant

Geen zoekvraag opgegeven

Zoeken in deze krant

Bladeren door deze krant

/ 36

Details

Kop
Soort bericht
Krantentitel
Datum
Editie
Uitgever
Copyright
  • Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V.
Plaats van uitgave
PPN
Verschijningsperiode
  • 1893
Periode gedigitaliseerd
  • 1893-1994
Verspreidingsgebied
Herkomst
  • KB C 98
Nummer
  • 32669
Jaargang
  • 101

Gebruiksvoorwaarden Kranten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Eerste Michelin-ster voor Chinees

Eerste Michelin-ster voor Chinees

Het opmerkelijkst bij de 'sterrenregen' van de nieuwe Michelin Gids is de ster voor het Chinese restaurant Siclfuan Food in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. Het is voor het eerst dat een Chinees restaurant in ons land een ster krijgt van de Michelin-inspecteurs. En dit zal voor de groep van de top-Chinese zaken, verenigd in de Fine Eastern Restaurants, ongetwijfeld een extra stimulans zijn, hoewel

restaurant Sichuan Food zelf geen lid is.

„Ik wil onafhankelijk blijven," zo vertelde me de 47-jarige Edward Wong, die acht jaar geleden het bedrijf begon. In Purmerend heeft hij nog een zaak met dezelfde naam.

Wong werkte meer dan 20 jaar voor Hilton International, o.a. als food and beverage manager. In 1972 was hij in Amsterdam Hilton gestationeerd. „Omdat er acht jaar geleden geen . Chinees restaurant in Amsterdam was waar de . Sichuan keuken werd gevoerd, besloot ik om een zaak te openen. Sichuan is de streek in het zuidwesten van China. De Sichuan keuken is kruidig en niet al te vet," aldus een enthousiaste Edward Wong. De Michelin-inspecteurs hebben in ons land nog steeds geen restaurant kunnen vinden dat drie sterren waard is. Ook wat de twee sterren-zaken betreft is er niets veranderd in vergelijking met het afgelopen jaar. Zes restaurants kregen één ster. Behalve het genoemde Sichuan Food waren dat restaurant Vermeer in [ Amsterdam, Villa Rozenrust . in Leidschendam, Toine Hermsen in Maastricht, De Librije in Zwolle en — dat pleit voor de doortastendheid van de Michelininspecteurs — restaurant De Grië op het Waddeneiland Terschelling. Ed Meijers, de eigenaar van De Librije, wordt bijna niet goed van de emoties als ik hem om commentaar vraag. „Dit is voor mij het mooiste wat er is," stamelt hij, „zeker nu ik er in juli mee ga ophouden. Want ik word 60 en mijn chef Jonnie Boer, die al zes jaar bij me is, gaat de zaak overnemen." Toine Hermsen in Maastricht reageert verbaasd op

FOTO: RUUD VAN DER LINDEN het bericht. „Wij hebben in de zaak geen a la carte meer, alleen nog maar twee menu's per dag. Met. deze formule, zo is mij persoonüjk door de mensen van Michelin meegedeeld, zou ik nooit meer een ster krijgen. Ik heb de formule een beetje aangepast door meer keuze-gerechten in de menu's op te nemen. Maar het is beslist geen a la carte," aldus Hermsen die sinds oktober '90 op het pittoreske Onze Lieve Vrouwe Plein in Maastricht gevestigd is.

■ Edward Wong met zijn chef-kok Shui Man ...„kruidige keuken"...

■ Adriaan Grandia ...„verbaasd"...

■ Restaurateur Ed Meijers (midden) met zijn chef-kok Jonnie Boer en diens partner Thérèse Tausch.

Sluiten