Edam. JPabrylcen.

Handel en scheepvaart.

Gecommuniceerdebijzonderheden.

Het gewone arbeidsloon is 16 en dat van den ambachtsman 22 stuivers.

Er zijn geene algemeene armen, maar elk kerkgenootschap alimenteert zijne eigen armen; voorts heeft men er vele bedelaars.

De wegen van Purmerend op Hoorn zijn in de gepasseerde jaren door de omstandigheden van den oorlog en het aanleggen van batterijen dermate verwoest, dat ze thans bijna onbruikbaar zijn ; verlangende dat hierin mogt worden voorzien.

Men telt aan den Rijp 17 haringbuizen.

5 Zoutkeeten, 1 zeepziederij, 1 looijerij, 2 lijnbanen en touwslagerijen, 4 scheepstimmerwerven, 2 hoeden makerijen , 4 zaagmolens, 2 korenmolens, 1 schelpzand- en trasmolen, 1 kaaskop, persdraaijerij, 1 nettentanerij, 2 kalkbranderijen, 1 lakfabrijk.

't Voornaamste bestaan van Edam is binnen- en buitenlandsche commercie, als: de handel op de Oost-Zee en Noorwegen in hout, en de verzending daarvan naar Zaandam, Alkmaar, Hoorn, Amsterdam, Purmerend en andere plaatsen, waar zaagmolens zijn, en de aanvoer van kaas en boter van de omliggende dorpen, op de Zaturdagsche markt en het vervoer dezer produkten naar elders. Voorts is er veel doorvoer van goederen, die uit en naar verscheidene Noord-IIollandsche plaatsen worden gebragt, terwijl er wijders geene beurtschepen, maar particuliere schepen zijn, die de goederen af- en aanvaren.

Van de scheepstimmerwerven, die alhier plagten te zijn, bestaan er thans nog slechts 3 en men plagt er voorheen nog verscheidene fabrijken te tellen, als onder anderen eenige brouwerijen en spijkersmederijen, die alle vervallen zijn, terwijl er hier voorheen ook een aanzienlijke tak der groote en kleine visscherij was, die thans geheel te niet is.

In de jongst afgeloopen 10 jaren, is alhier te wage gewogen eene quantiteit van 11,058,001 pd. kaas en in den jare 1800 tot primo November 538,137 pd. kaas.

Alsmede in de jongst afgeloopen 10 jaren 450,974 pd. wolle. Het gewone arbeidsloon is des zomers 18 a 20 stuivers en dat