Observatie.

Correspondenten.

ZuidBeveland.

Landbouw.

Handel en scheepvaart.Gecommuniceerdebijzonderheden.

Dat er geene vaste beurtvaart van Rotterdam op Vlissinge" plaats vindt, terwijl er eene wet bestaat tusschen de steden Rotterdam en Middelburg vastgesteld, bepalende, dat de Rotter' damsche beurtman op Middelburg geene goederen op Vlissinge" mag brengen, omdat deze stad buiten de passage gelegen lm waardoor die van Vlissingen zich genoodzaakt zien, hunne goederen per as van Middelburg te ontvangen.

Dat de kruidmolen eene nieuwe stoof heeft, derwijze ingerigt) dat de horden, op welke het kruid ligt, niet kunnen vallen> en dat voorts de oven is omringd met een koperen stoep, tel1 einde te beletten, dat er kruid op den kagchel zeiven kan vallei1.

Dat de sluikhandel, hoezeer voor de kooplieden, de arbeidend^ klasse, en in het generaal voor de inwoners van Vlissingd1 voordeelig, echter geene algemeene activiteit te weeg brengt, eö\ bovendien niet is overeenstemmend met de ware beginselen va» commercie en het belang des lands.

Louijzen, Speleveld.

Vertrokken van Middelburg den 2a™, en gearriveerd den 3dm JuHj aan den Iersekendam, gelegen op het eiland van Zuid-Bevelani

Bestaat meestal in de cultuur van tarwe en paardebooneni voorts van vlas, zaad, klaver, rogge, mee en aardappelen) doch aan den kant van Ierseke meestal in mee. Ook vindt me» op dit eiland vele boomgaarden, welke schoone vruchten opleveren'

Bepalen zich enkel tot het afvoeren van produkten naaf Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht.

Dat men gewoon is, het land een jaar braak te laten liggef' en dan koolzaad, voorts tarwe, daarna boonen en weder tarv?e op te zaaijen, dat men gemeenlijk om de zeven jaren braakt.

Dat de mee slechts twee jaren te veld staat, en alsdan %& dolven en gereed wordt.

Dat het geniet lands ƒ 13 a ƒ 24 jaarlijks in pacht doet' mits deze pacht voor zeven jaren zij, terwijl men anders» wanneer men het land voor twee jaren om te meeën huurt» f 60 betaalt.