Ontdek meer. Steeds weer.

De Watersnoodramp van 1953

Afbeelding Watersnoodramp

Berichtgeving over de stormvloed

De Watersnoodramp begint zeventig jaar geleden, in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgt ervoor dat veel - slecht onderhouden - dijken doorbreken. Grote delen van Nederland overstromen. Vooral Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden worden getroffen. De hulpverlening komt traag op gang en er vallen veel slachtoffers; in ons land komen 1.836 mensen om. Ook de materiële schade is enorm.

De ramp heeft grote gevolgen: voor de overlevenden, die decennia later nog kampen met trauma’s, maar ook voor de kustverdediging van Nederland.

Volg het verloop van de ramp en de nasleep ervan aan de hand van krantenberichten van toen. Van de eerste dijkdoorbraken tot de bouw van de Deltawerken. Wil je meer lezen over de Watersnoodramp? Ga dan vooral ook zelf op zoek in Delpher; er is nog veel meer over dit onderwerp te vinden.

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher