Ontdek meer. Steeds weer.

Delpher bestaat 7 jaar! 20 november is Delpherdag

Dit jaar vieren we de jaarlijkse Delpherdag digitaal. Vier met ons mee en bekijk en beluister op deze pagina diverse lezingen, een podcast en een tentoonstelling.

Lezing

Illegale kranten uit de Tweede Wereldoorlog

Aan de hand van kranten uit Delpher vertelt Collectiespecialist Geschiedenis Huibert Crijns het verhaal van de illegale pers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tentoonstelling

Kranten als verzetsmiddel

Bekijk hier de webexpositie 'De illegale pers tijdens de Tweede Wereldoorlog' over Nederlandse verzetskranten.

Podcast

Liefde van toen en nu

In deze eerste Delpherpodcast vertellen historicus dr. Paul Puschmann en Questredacteur Mark Traa aan de hand van huwelijksadvertenties uit Delpher over de liefde van toen. Hoe vonden mensen vroeger een partner? En waar selecteerden ze op? En is het tegenwoordig echt zo anders?

Lezing

Emigratie die niet doorging

De familie van Wim Drost wilde in de jaren vijftig naar Canada emigreren, maar op het laatste moment ging het niet door. Waarom niet? Drost ging in Delpher op onderzoek uit en dat resulteerde in het boek "Met de bakfiets naar Canada".

Lezing

Herinneringserfgoed in Suriname

Eric Kastelein neemt je mee naar Suriname. In zijn boek 'Oog in oog met Paramaribo' reconstrueert hij met behulp van Delpher 111 bijna vergeten verhalen over bijzondere mensen en gebeurtenissen.

In de KB-webwinkel

Quest Historie scheurkalender vol krantenberichten uit Delpher

Hoe werden de eerste auto’s ontvangen in Nederland? Welke kleding droegen we honderd jaar geleden? En wat stond er in de restaurants op het menu? Kijk en lees mee in historische kranten (1850- 1950) en maak elke dag een reis door de tijd! In de KB-webwinkel kun je ook de boeken van Eric Kastelein en Wim Drost aanschaffen.