STATISTISCHE MEDEDEELINGEN UITGEGEVEN DOOR HET - Bureau van Statistiek der gemeente Amsterdam. COMMUNICATIONS STATISTIQUES PUBLIÉES PAR LE Bureau Municipal de Statistique d'Amsterdam. No. 54. KLEINHANDELSPRIJZEN VAN LEVENSBEHOEFTEN te AMSTERDAM sedert 1913 BENEVENS INDEX-CIJFERS DIER PRIJZEN. tweede gewijzigde uitgave. PRIX DE DÉTAIL DE DENRÉES ALIMENTAIRES A AMSTERDAM depuis 1913 AVEC LES CHIFFRES INDICES DE CES PRIX. seconde édition (modifiée). Prijs ƒ0.10. johannes muller — amsterdam. STATISTISCHE MEDEDËELINGEN UITGEGEVEN DOOR HET Bureau van Statistiek der gemeente Amsterdam. COMMUNICATIONS STATISTIQUES PUBLIÉES PAR LE Bureau Municipal de Statistique d'Amsterdam. No. 54. KLEINHANDELSPRIJZEN VAN LEVENSBEHOEFTEN te • .' AMSTERDAM SEDERT 1913 BENEVENS INDEX-CIJFERS DIER PRIJZEN. TWEEDE GEWIJZIGDE UITGAVE. PRIX DE DÉTAIL DE DENRÉES ALIMENT AIRES A AMSTERDAM DEPUIS 1913 AVEC LES CHIFFRES INDICES DE CES PRIX. SECONDE ÉDITION (MODIFIÉE). 1919 JOHANNES MULLER - AMSTERDAM. INHOUD. Bladz. Toelichting op de tabellen I, II en III 5 I. Gemiddelde jaarprijzen en indexcijfers dier prijzen in de jaren 1913—1918 10 II. Prijzen in centen in de maanden van de jaren 1917 en 1918 12 III. Indexcijfers der prijzen in de maanden van de jaren 1917 en 1918 14 Toelichting op achterstaande Tabellen. (TWEEDE, GEWIJZIGDE EDITIE.) Sinds geruimen tijd bestond bij het Bureau van Statistiek het voornemen te trachten speciaal voor Amsterdam index-cijfers te berekenen voor de prijzen der levensmiddelen. Het feit, dat het uiterst moeilijk was voldoende gegevens te verkrijgen om cijfers te kunnen vaststellen, waarvan met vrucht kon worden gebruik gemaakt voor de beoordeeling van de rijzing of de daling van de kosten van het levensonderhoud, had het Bureau weerhouden tot de publicatie van index-cijfers over te gaan. De dikwijls gevolgde methode n.1., waarbij de gemiddelde prijsverhooging wordt berekend van een willekeurig aantal waren sedert een bepaald jaar, voor hetwelk de prijs der verschillende artikelen op 100 is gesteld, is niet in staat een getrouw beeld van die rijzing of daling te geven en de conclusie, welke meermalen uit een dergelijke berekening wordt getrokken, dat het leven zooveel duurder of goedkooper zou zijn geworden als het cijfer der gemiddelde prijsverhooging van alle artikelen aangeeft, is niet juist te achten. En dit wel op tweeërlei grond. In de eerste plaats is bij deze methode in de rij der waren aan elk artikel dezelfde waarde toegekend. Indien dus b.v. de prijzen van twee soorten brood, vier soorten vleesch, drie soorten vet, vier soorten kaas, enz. worden vermeld, wordt aan brood slechts de helft van de waarde van de kaas en slechts twee derden der waarde van het vet, aan het .vleesch een even groote plaats als aan de kaas toegekend, terwijl in werkelijkheid de kaas en het -vet in het verbruik een veel geringere plaats innemen. Zijn er bij de artikelen van gering gebruik grootere prijsfluctuaties dan bij die van groot gebruik, dan wordt het gemiddelde door de eerstgenoemde te veel beïnvloed. In de tweede plaats wordt bij de vermelde methode geen rekening gehouden met het feit, dat niet alle in de lijst opgenomen waren tegelijkertijd in het budget van hetzelfde gezin voorkomen. Indien artikelen, die slechts bij een hooger inkomen worden gekocht, sterk in prijs stijgen, heeft dat op de kosten van het levensonderhoud van de personen met lagere inkomens geen invloed en omgekeerd. Daarbij komt nog, dat vooral in een tijd als deze, waarin de prijsstijgingen groot zijn, de gezinnen met lagere inkomens gedwongen zijn wegens het te duur worden van verschillende artikelen het verbruik van die artikelen te verminderen of zelfs geheel na te laten of wel ze door goedkoopere te vervangen, zoodat dan de lijst der waren ten opzichte van die kosten niet meer dezelfde beteekenis heeft. Waarbij bovendien nog valt te letten op de mogelijkheid, dat sommige artikelen in het geheel niet meer voorradig zijn en dus noodgedwongen door andere worden vervangen. Een gemiddelde van alle waren samen kan dus geen juist beeld van den toestand geven. Aangezien het vooral in de tegenwoordige omstandigheden gewenscht is voor Amsterdam een index-cijfer vast te stellen, heeft het Bureau getracht hiertoe te komen met vermijding der genoemde bezwaren, voor zoover dat mogelijk was. In de eerste plaats zijn in de achterstaande staten van waren, welke zich voor de bepaling van het index-cijfer beperken tot levensmiddelen (behalve groenten en 6 aardappelen, waarvan de prijzen slechts uiterst moeilijk zijn vast te stellen), slechts die artikelen opgenomen, welke kunnen geacht worden regelmatig door de bevolking met lagere inkomens te worden gekocht. In verband hiermede zijn in deze tweede uitgave enkele in de eerste opgenomen artikelen door andere vervangen, ten einde het geheel in overeenstemming te houden met het werkelijke verbruik, zooals zich dat door de distributiemaatregelen en het ontbreken van sommige artikelen in den loop der tijden wijzigde. Voorts is het gemiddelde, dat verkregen wordt door aan alle waren een gelijke plaats in de rij toe te kennen (in het volgende ruw gemiddelde genoemd), gecorrigeerd door op de groepsgemiddelden toe te passen het cijfer, dat de verhouding weergeeft, welke, bij inkomens als de bedoelde, bestaat tusschen de uitgaven voor die groepen van artikelen en de totale uitgaven voor levensmiddelen. Het aldus verkregen cijfer is berekend gemiddelde genoemd. Qm die verhouding te kunnen bepalen is het noodig te beschikken over gegevens omtrent de uitgaven van personen met de bedoelde inkomens. Deze zijn er slechts zeer weinige zoodanig uitgewerkt, dat de plaats, welke de verschillende levensmiddelen daarin innemen, nauwkeurig kan worden bepaald. Werd hiervoor in de eerste editie dezer publicatie gebruik gemaakt van de uitgaven van acht Haagsche ambtenaarsgezinnen in den tijd van l October 1915 tot 30 September 1916, voorkomende in het Maandschrift van het Centraal Bureau voor de Statistiek van 30 November 1916, blz. 1169, het inmiddels gebleken verschil in levenswijze tusschen 's-Gravenhage en Amsterdam maakt het gewenscht thans een andere berekening te volgen, gebaseerd op de uitgaven van een 20-tal Amsterdamsche arbeidersgezinnen in J 910/11 (zie rapport N°. 69 der Soc. Dem. Studieclub te Amsterdam). Aangezien het gewenscht is de prijzen te vergelijken met die van 1913, het laatste volledige jaar vóór den oorlog, zou de berekening het zuiverst kunnen worden gemaakt, indien men over gegevens omtrent uitgaven van gezinnen in dat jaar kon beschikken. Gegevens over gezinsuitgaven in 1913 'zijn echter niet beschikbaar. Waar echter de levenswijze tusschen de jaren 1911 en 1913 wel geen noemenswaardige wijziging zal hebben ondergaan, kunnen voor de beoordeeling van den toestand van 1913 af de cijfers over 1910/11 zeer goed dienst doen. De in de lijst opgenomen artikelen van gelijksoortigen aard zijn dus tot eenige groepen bijeengevoegd en berekend is, welk deel de uitgaven daarvoor gemiddeld hebben uitgemaakt van de totale uitgaven. Dit gaf het volgende resultaat: Gemiddelde wekelijksche ARTIKELEN* uitgave per volwassen In °/o gezinslid (in centen) Brood, beschuit en koek | 55 24.1 Andere meelspijzen (boonen, erwten en grutterswaren . H6 5.0 Melk en kaas 425 18-6 Vleesch en eieren 36 15.8 Vetwaren (boter, margarine, vet, olie) 356 15.5 Kruidenierswaren en genotmiddelen (suiker, koffie, thee, cacao) 48 21.0 Totaal . . . 2285 100 7 Het ruw gemiddelde van alle artikelen is nu gecorrigeerd door de bovengenoemde procentsverhouding toe te passen op de groepsgemiddelden. Dit gaf de volgende uitkomst. De prijzen bedroegen gemiddeld over: in 1913 — j j 1 i gesteldop: 1914 1915 1916 1917 1918 Groep brood 100 106,5 121,0 115,3 147,7 162,4 „ andere meelspijzen en grutterswaren . . 100 107,1 132,7 135,3 175,7 148,1 „ melk en kaas 100 103,0 | 108,7 114,5 129,9 160,0 „ vleesch 100 99,6 116,6 107,0 103,7. 197,6 t vetten j 100 103,8 124,1 125,7 168,4 183,6 „ kruidenierswaren en genotmiddelen j 100 100,2 112,2 136,5 187,6 j 212,2 Ruw gemiddelde van alle artikelen . I 100 103,5 I 119,5 I 128,0 164,1 I 178,4 Berekend gemidd. „ „ „ . 100 103,0 117,2 " 120,9 150,4 I 180,6 I I I I -! Het cijfer 180.6 geeft dus de prijsstijging sedert 1913 weer van . ongeveer 30 voorname levensmiddelen in 1918, met inachtneming van de plaats, welke die levensmiddelen in de uitgaven van een arbeidersgezin innemen. Ter nadere beoordeeling hiervan zij nog vermeld, dat de uitgaven voor die levensmiddelen bij de bovengenoemde arbeidersgezinnen in het jaar 1910—'11 39,1 °/o van de totale uitgaven uitmaakten. COMMENTAIRE AUX TABLEAUX SUIVANTS. (DEUXIÈME ÉDITION). Depuis longtemps déja le Bureau de Statistique s'est proposé de tacher a calculer, spécialement pour la ville d'Amsterdam, les chiffres-indices des prix des denrées alimentaires. Vu qu'il eta.t extremement difficile de recueillir les données requises a 1'établissement de chiffres véridiques sur lesquels ön pourrait s'appuyer pour porter un jugement exact sur la hausse ou la baisse du coüt de v.e, le Bureau avait renonce jusqu' ici a la publication de ces chiffres-indices. . La méthode souvent suivie de calculer la moyenne de la hausse d'un nombre de denrées, le pnx des différents articles dans une année fixe étant établi a 100, n'est pas capable de démontrer exactement cette hausse ou cette baisse. C'est donc une erreur d'en tirer la conclusion, comme on est tant de fois incliné a faire, qu'a mesure que la moyenne des prix de tous les articles augmente ou baisse la vie serait devenue plus chère ou meilleur marché. Et cela pour deux raisons. En tout premier lieu cette méthode attribue la même valeur a chaque article dans la série des denrées. Si, par exemple, les prix de deux sortes de pain, de quatre sortes de viande, trois sortes de graisse, quatre sortes de fromage etc. ont été mentionnés, le pain y figure pour la moitié de la valeur du fromage et seulement pour deux tiers de la valeur de la graisse; la viande représente autant de la valeur que le fromage tandis qu'en réalité le fromage et la graisse occupent une place inférieure dans la consommation. Dans le cas ou les articles de consommation insignifiante sont plus sujets a des fluctuations de prix que ceux de consommation importante, la moyenne en subit une influence trop grande. ... , Puis la méthode susmentionnée ne tient pas compte du fait que les denrées enumérees dans la série ne figurent pas toutes a la fois dans le budget de la 'même familie. Si les articles, qui ne sont achetés que par dés ménages aisés, se haussent fortement, cela n'influence pas le coüt de vie de personnes de revenu bas et inversement. II faut prendre en considération que surtout dans les temps presents ou les hausses sont énormes, les families de petifs revenus sont forcées par les prix exorbitants de d.verses marchandises de diminuer ou même de cesser la consommation de ces articles ou bien de les remplacer par des denrées meilleur marché, de sorte que par rapport aux prix la série des articles na plus la même signifiance. En outre il importe d'envisager la possibilité que plusieurs articles ne sont plus en magasin et doivent être forcément remplacés par d'autres. 11 résulte donc de tout cela que la moyenne de toutes les marchandises ensemble est loin d'offrir un apercu exact de la situation. Vu qu'il importe pour la ville d'Amsterdam, surtout dans les circonstances actuelles, detablir un chiffre-indice, le Bureau de Statistique s'est efforcé de s'acquitter de cette tache en év.tant autant que possible les difficultés mentionnées. ci-dessus. Dans le tableau énumérant des articles qui pour la détermination de 1'indice se bornent a des denrées alimentaires (non compris les légumes et les pommes de terre, dont 1'établissement des pnx est extrèmement difficile) nous n'avons recueilli que les marchandises qui peuvent etre regardees comme des articles de consommation régulière de la population a faibles revenus. En rapport avec cela plusieürs des- articles enumérées dans 1'édition précédente de cette publication ont été remplacés par d autres afin de mettre le total en accord avec la consommation actuelle, telle qu'elle s'est mod.fie graduellement par les mesures de distribution et le manque de plusieurs articles. Puis la moyenne obtenue en assignant une place égale dans la série a toutes les marchand.ses (désignée ci-après et dans le tableau comme moyenne arithmétiqué) a été corrigé en appliquant aux moyennes des groupes le chiffre qui exprime la part proportionnelle que les dépenses pour ces groupes occupent dans les dépenses nourriture totales des revenus en question. Le chiffre obtenu ainsi est désigné ci-apres et dans le tableau: moyenne calculée. Pour pouvoir établir cette proportion il faut disposer de donnees se rapportant aux dépenses de personnes avec ces revenus-la; il n'y a pourtant qu'un petit nombre qui ont ete élaborées de sorte que la place occupée par les diverses denrées peut être déterminée exactement Si dans la première édition de cette publication on s'est servi des dépenses de huit iamilles de fonctionnaires a la Haye pendant la période 1 Oct. 1915-30 Sept. 1916 figurant au Bulletin Mensuel du Bureau Central de Statistique du 30 Nov. 1916 p. 1164, maintenant la différence dans la maniere de 9 vie qui vient de se manifester entre la Haye et Amsterdam a démontré tout 1'intéret qu ,1 y aurait _ suivre une autre méthode de calculation basée sur les dépenses d'une vingtaine de families ouvr.ères amsterdamoises en 1910/11 (voir le rapport No. 69 du Soc. Dem. Studieclub * Amsterdam). Comme il serait utile de comparer les prix a ceux de 1913, la dern.ére annee entière avant la guerre cette calculation serait le plus exacte si on pourrait disposer des chiffres concernant les dépenses de families dans cette année-la, mais malheureusement ces données ne sont pas disponibles. Puisqu'il n'est cependant pas probable que la manière de vie ait subi une mod.fi^tion importante entre les années 1911 et 1913 nous n'avons pas hésité de nous servir des chiffres sur 1 annee 1910/11 pour iueer de la situation des prix a partir de 1913. Les articles de nature semblable présentés dans la série ont été rassembles dans quelques groupes. Puis on a calculé la part moyenne des dépenses pour ces articles dans les dépenses totales. Voila les résultats oü nous sommes arrivés. Moyenne des dépenses hebdoma- 1 b tipi' fs - d aires par membre adulte de /o AKllLLta — FAM1LLE (EN CEliTS) 55 24,1 Pain, biscuit et gateau iis 50 Autres farineux (haricots bruns, pois et grains) .... lg'6 Lait et fromage • ■ ■ 36 jjjg Viande et oeufs • ,r6 jj 5 Graisses (beurre, margarine, graisse, huile) " 21'Q Epiceries (sucre, café, thé, cacao) Totaux . . . 228' 100 Puis la moyenne arithmétique de tous les articles a été corrigée en appliquant aux moyennes des groupes le chiffre proportionnel mentionné ci-dessus, ce qui donnait le résultat suivant. Moyenne Prix en 1913 ______ GROUPES ■ J i calculé sur m4 19JS 1916 1917 1918 1 : i j i Pain i 100 106,5 121,0 115,3 147,7 162,4 SesfaHneuxetgrains. .... 100 107,1 1327 13 3 75 7 148 1 Lait et fromage ; 00 103 0 U8 , ^ ^ SÏL'■ '■ 00 1038 1241 125,7 168,4 183,6 _plceries: \ \ . { t/. . 100 100^ 112,2 136,5 187,6 212,2 Moyenne arithmétique de tous les i ^ mQ ^ ^ MoTenne'caiculée de tous les articles IOO 103,0 117,2 120,9 150,4 180,6 C'est donc le chiffre 180.6 qui indique la hausse depuis 1913 de 30 principales denrées alimentaires en 1918 en tenant compte de la place que ces denrées occupaient dans les dépenses d'une familie. Pour une appréciation exacte de ces chiffres il nous reste a mentionner que les dépenses-nourriture des families ouvrières sus-mentionnées se montent a 39.1 % des dépenses totales. 10 Gemiddelde jaarprijzen en indexcijfers Prix annucls moyens et chiffres-indices S PRIJZEN IN CENTEN n W & : ARTIKELEN X | W 1913 1914 1915 1916 1917 1918 W /. Brood. Gebuild ta,rwe-waterbrood 1 K.G. 14.88 16.01 20.77 20.83 30.02 34.70 Ongebuild tarwe-waterbrood 1 „ 13.25 13.96 13.56 12.— 12.46 12.50 Gemiddeld — — — — — — II. Meelspijzen en grutterswaren. Meel (bloem) 2 i K.G. 8.— 9.2 ! 13.— 13.— 18.— 19.— Boonen (bruine) 2 „ 12.6 11.5 13.6 10.2 10.6 11.— (witte) 2 „ 15.— 16.— 18.— 25.— 44.6 * 27.— Erwten (capucijners) 2 „ 15.— 18.5 22.3 23.1 38.2 27.— (groene) 2 „ 12.— 12.3 15.7 ' 10.5 11.— 11.— Gort 2 „ 9.— 10.— 12.5 14.— 13.— 13.— Rijst 2 . „ 10.— 10.- 12.— 14.- 13.3 14.- Havermoirt 2 „ 10.— — — — — * 16. Gemiddeld , — — — — — — III. Melk en kaas. \ ■ Melk (rauw thuisbezorgd) 2 Liter 11.— 12.— 12.5 12.5 13.5 17.6 Kaas (oude Goudsche) 2 £ K.G. 60.— 60.— 65.— 60.— ! 64.— 85.— „ (jonge Lcidsehc) 2 „ 50— 50.— 52.— 65.— [ 80.4 * 100.6 „ (zaehtc) 2 j „ 45.— — - — — ï 60.— Gemiddeld — — — — — IV. Vleesch. Rundvleeseh (winkel) 3 K.G. 80.— 79.— 106.— 125.- 113.3 * 153.2 „ (lappen) 3 i „ 80.— 1 — — — — 168.7 Varkensvleesch (kluiven) 4 II „ 45.— j 45.— i 41.7 30.— 3"> 1 — (klein) 4 „ 100.— [ 100.— 125.— j 98.- 97.9 j — Schapenvleeseh 3 „ 90.— | — — — — * 100.— Gemiddeld — — — — V. Vetten. Frieseh rund vet 2 \ { K.G. 42.5 45.— 50.— — - — Regeeringsvet 2 „ 42.5 42.5 40.— * 40.— Melange A 2 ; „ 51.— — — — — * 70 — Roomboter 2 „ 81.3 '• 80.— 82.5 90.— 127.3 175.5 Margarine 2 „ 41.— 42.— 45.— ; 50.— 56.2 56.— Raapolie 2 Liter 40.— j 43.5 67.— \ 68.— 114.6 * 188.7 Gemiddeld I — — — — VI. Kruidenierswaren en genotmiddelen. Suiker .(witte basterd) 2 £ K.G. 25.— 25.— 28.— | 30.5 32.— 33.8 „ (kristal melis) 2 „ 24.— 24.5 26.— i 27.5 27.9 28.5 Stroop 2 „ 10.— 10.— 11.— i 15.— 29.8 24.7 Thee 2 | „ 80.— 80.— 84.— I 90.- 122.1 * 142.— Koffie 2 „ 59.2 52.5 55.— 65.— 90.8 138.3 Gedroogde appelen 2 „ 28.— 1 32.5 40.— 51.— * 85.— — „ pruimen 2 j „ 24.6 20.— 27.5 36.— . * 50.— — Krenten 2 „ 20.— 20.— 22.— \ 39.— 78.7 * 75.— Zout 2 „ 3.5 4.— 4.5 4.5 5.2 9.3 Cacao 2 i'/io K.G. 24.— 24.— 24.— 25.— 30.6 * 41.7 Gemiddeld. — — — — — — Ruw gemiddelde van alle artikelen — — — — — — Berekend gemiddelde van alle artikelen. ... — _ — _ _ I * Dit gemiddelde is niet over een vol jaar berekend doch over de maanden waarin het artikel voorkwam, (zie tabel II). 11 dier prijzen in de jaren 1913—1918. de ces prix aux années 1913—1918. INDEXCIJFERS (het gemiddelde over 1913 = 100). Articles 1913 1914 1915 1916 1917 1918 I. Pain 100 ' 107.6 139.6 140.— 201.7 230.9 Pain de frontent blnté d l'eau 100 105.4 102.3 90.6 93.7 94.— Pain de frotnent uou-bluté 100 106.5 121.— ; 115.3 147.7 162.4 Moyenne II. Farineux et graines 100 115.— 162.5 162.5 224.7 237.— I Fariue de frotnent 100 91.3 108.— 81.— 83.7 87.— Haricots briins 100 106.6 120— 166.7 297.3 153.— ' Haricots blancs 100 123.3 148.7 154.— 254.9 180.— j Pois chiches 100 102.5 130.8 87.5 91.7 92.— | Pois verts 100 111.1 138.8 155.6 144.— 144.— Gruau 100 100.- 120.- 140.— 133.3 140.— Ris 100 — — — — 160.— ! Flocons d'avoine 100, '• 107.1 132.7 135.3 175.7 148.1 j Moyenne III. Lait et fromage 100 109.1 113.6 113.6 122.5 160.3 Lait fcru, porté d domiciley 100 100— 108.3 100.— 106.2 141.3 j Fromage (vieux de GoudaJ 100 100.— 101.- 130.— 160.8 201.2 Fromage ffrais de LeydeJ 100 — — 133.— i Fromage a pitte molle 100 103.— ' 108.7 114.5 129.9 160.— Moyenne IV. Viande 100 98.7 132.— 156.2 141.5 191.5 Ij Viande inassortie CbmtfJ 100 — 210.7 1 Escaloppes 100 100.— 92.7 | 66.7 71.6 — j Porc ftëtes, jambes et queuej 100 100.— 125.— 98.— 97.9 - !i Porc freinsj 100 — 111.— Moutoti 100 09.6 116.6 107.— j 103.7 197.6 Moyenne V. Graisses 100 105.9 117.6 Graisse de bceuf 100 100.— 94.— 94.— I Graisse arliftcielle 100 . — — — 137.— Beurre arttficiil 100 98.4 101.5 I 110.7 156.3 215.9 Beurre de crème 100 102.4 109.7 122.— 137.— 136.7 Beurre artificiel 100 108.6 167.5 170.— 286.6 471.7 Huik de navette 100 103.8 124.1 125.7 168.4 183.6 Moyenne VI. Epiceries 100 100.— 112.-- 122.— 127.7 135.-- { Sncre' fcassonadt• blanchej 100 102.1 108.3 114.6 116.7 119.— Sucrc rmelis perléj 100 100.— 110.— 150— 198.3 246.7 ! Sirop 100 100.— 105.— 112.5 152.6 177.5 I Thé 100 88.7 92.9 109.8 153.4 233.3 ' Café 100 116.1 142.9 182.1 294.6 Fommes sèches 100 813 111.8 j 146.3 203.2 — Prunes sèches 100 100.— 110.- 195.— 393.7 375.— i Raisins de Corinthe 1.00 114.3 128.6 128.6 150.— 265.1 i Sel 100 100.— 100.— 104.2 125.7 173.7 Cacao 100 100.2 112.2 136.5 187.6 212.2 Moyenne 100 103.5 119 5 128.— 164.1 178.4 Moyenne arithmétique de tous les articles 100 103 117.2 120.9 150.4 180.6 j Moyenne calculée de tous les articles I i N.B. De indexcijfers over de jaren 1917 en 1918 zijn berekend uit de overeenkomstige maandelijksche indexcijfers van tabel III. 12 13 Prijzen in centen in de maanden PVix en cents dans chaque van de jaren 1917 en 1918. mois des années 1917 et 1918. •a 1917 1°18 ARTIKELEN 'jj .| ig- I . , : Articles fvoir tabl. ƒ/ ' § s n m n W Jan. Febr. Maart April Mei Juni Juli Aug. j Sept. Oet. | Nov. Dee. Jan. Febr. Maart April Mei Juni Juli Aug. Sept. | Oct. Mov. vee. I. Brood. Gebuild tarwe-waterbrood 1 I K.G. 14.88 23.01 27.50 27.50 29.37 31.25 31.25 31.25 31.25 i 31 88 39 _ 32 _ 32.- 32.- 32.- 32.- 34.- 35.- 35.- 35.— 35.- 35.— 37.50 35.— 35— Ongebuild „ 1 „ 13.25 12.- 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12%0 12.50 1„50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 12.50 II. Meelspijzen en grutterswaren. Meel (bloem) 2 \ K.G. 8.— 15.5 ' 16.5 16.5 18.5 18.5 18.5 18.5 18.5 > 185 18 5 19_ 19— 19.— 19.-- 19.— ! 19.— 19.- 19.— 19.— 19.— 19.— 19— 19.— 19— Eoonen (bruine) 2 „ 12.6 10.5 10.5 10.5 10.5 105 10.5 10.5 10.5 I 10'c, 1 in'5 11 — 11— 11— 11.- 11.— U — 11.— 11.— ü— H— "•— ilj_ 1a_ „ (witte) 2 „ 15.- 32.5 40.- 40.- 50.- 50.- 50.- 50.- 50.- 50:_ 50]- 50— 23.- 23.- 23.- 23.- 23.- 23.- 23.- - - - -- Erwten (capucijners) 2 ,, 15.- 25.- 35.- 15.- 50.- 45.- 45.— 45.- 45.- 35 i _5_ 27— 27- 27.- 27.— 27.- 27.- 27,- 27.— 27.— 27.- 27.- 27.- ti. (groene) 2 „ 12.- 11.- 10.5 11.- 11.- 11.- 11— 11.- 11.- u'_ u'_ n'._ H._ 11.- 11.- 11.- 11.- 11.— 11.- «•— }*•- ii' ' ïi' Gort 2 9.-- 13.- 13.- 13.- 13.- 13.- 13.- 13.- 13.- 3I 3_. 13.-.1 13.- 13.- 13.- 13.- 13.- 13.- 13.- 3- A- f-~ ff \f~ }*__ Rijst 2 , 10- 14- 10- 10- 14- 14- 14- 14- 14- 14! 4._ 14- 14- 14- 14- 14- 14- 14- 14- 4- 14.- 14.- 4.- 4.-- 4- . Havermout 2 „ 10— — — - — — — — — — — — — ~ ~~ ~ ~ ƒƒƒ. i/e/è en kaas. Melk (rauw thuisbezorgd) 2 Liter 11— 13— 13— 13— 13— 13— 13.- 13— 13— 13_ 15 _ 15—, 15.— 17— 17.- 17— 17— 17.— 17— 17.— 17— 17— 18.— ; 20— 20— Kaas (oude Goudsche) 2 \ K.G. 60— 60— 65— 61— 65— 65— 65.- 59— 59.— 59'— 59 — ! 59 - 91— 92— 92— 92— 92.— 92— 80— 80— 80— 80— 80—: öu^ öt^ „ (ionge Leidsehe ". . 2 . ,, 50— 65— 65— 75— 80— 80— 80— 80— 80— 90'_ 90'— 90— 90 — 95— 95— 95— 95— 95— 110—; 110— 110— — — „ (zachte) 2 „ 45— — ___ — — __ _ j _ — -— j — — — — i ~ ~ 6Ü_ m~\ W'~ ö - IV. Vleesch. Rundvleesch (winkel) 3 K.G. 80— 120— 120— 120— 120— 120— 120.-- 120.- 120— 90 _ 90 - 90— 130— 135— 170.- 130- 130—! 130— 130— 130— 130— 200— 200— 200— - (lappen) 3 „ 80— —___ — — _— _L — — 165— 180— 130— 130.- 130— 130— 130— 130— 200— 200.- 200— 300— Varkensvleesch (kluiven) 4 „ 45.— 30— 30— 55.— 30— 30— 30.— 30.— 30— 30 — 30 — 30—! 30— — — — — — ~ — — ~ (klein) 4 „ 100— 100— 120— 55.—') 100— 100— 100— 100— 100.— 100!— 100— 100— I 100— — — ' — — — — ~~ _ _oo_ Schapenvleesch 3 „ 90.— — — — J — — — — — ! — — — — — — V. Vetten. Friesch rundvet 2 £ K.G. 42.5 — __._ — ___ _____ _ _ _ j — — — — — — — Regeeringsvet 2 „ 42.5 40— 40— 40— 40.- 40— 40— 40— 40— 40._ 40— 40— 40— 40— 40— 40— 40— 40— — - - —_ ~\ 7q__ 7q__ Melange A 2 51.— — — — — — — — . — — — — — **J* tir * r~' m^c' 1 nr\' 990 990 Roomboter 2 „ 81.3 100— 112.5 110— 112.5 112.5 112.5 112.5 130— 130 _ 145 _ 175- 175— 175— 175— 175— 175— 160- 160— 155— 155— 166— 170— M«f ^ Margarine 2 „ 41— 52— 52— 52— 57— 57— 57.- 57.- 57— 57 _ 57 - 62.- 62— 65— 65— 65— 65— 50— 50— 50— 50— 50— 50— 50- Raapolie 2 Liter 40.— 75— 75— 85— 100— 100— 120— 120.— 120— 140'— 140— 150— 150— 160— 165—j 180— 250— — — — — — 1 — ■ VI. Kruidenierswaren en genotmiddelen. ■ Suiker (witte basterd) 2 i K.G. 25— 31— 32— 32— 32— 32— 32— 32— 32— , 32- 32— 32— 32— 32— 32— 32— 32— 32— 35— 35— 35— 35— 35— 35— 35— (kristal melis) 2 „ 24— 27.5 27.5 28— 28— 28— 28— 28— 28— 28— 28 - 28— 28— 28— 28— 28— i 28— 28.— 28— ; 28— 28— 28— ; 30—; au. du. Stroop 2 „ 10— 17— 17— 17— 20— 20— 21— 21— 21— 21— 21— 21— 21— 21— 25— 25.- 25.- 25— 25— 25— 25— 25— 25— ^ Thee 2 „ 80— 98— 100— 100— 120— 120— 120— 120— 130.- . 140— 140— 140—! 140— 140— 140— 140— 140— 140- 145— 145— 145— - - j I Koffie 2 „ 59.2 70— 70— 80— 80— 80— 90— 90— 90— 100- 100- 120— i 120— 120— 140— > 140— 140— 140— 140— 140— 140— 140— 140— 14^ 14a Gedroogde appelen 2 „ 28.— 60.— 60.— 60— 90— 90— 100— 100— 100— — __j — — — — — — — — — — ■ pruimen 2 „ 24.6 50— 50— 50— 50— 50— 50— 50— — , _ _ _ \ — — — — — — — -,7 nT ~ ~ — Krenten 2 „ 20— 55.- 60.- 80— 90— 90— 90— 90— 90— 75— 75— 75— 75— 75— 75— 75— 75— 75— 75— 75— 75— - - - Zout 2 „ 3.5 5— 5— 5— 5— 5— 5.- 5— 5— 5- 5 5 5 5 7— 7— 9.5 9.5 9.5 9.5 9.5 9.5 9.5 9.o 9.5 ^ 9.5^ Cacao 2 V10 K.G. 24— 25— 25— 25— 26— 26— 30— 30— 30— 30— 40— 40— 40— 40— 40— 40— 40— 40— — — — — — Opgegeven door: 1 Stoommeel- en broodfabriek „Ceres". l) Gezouten varkensvleesch. 2 Alg. Arb. Coöperatie „De Dageraad". 3 Runderslagersvereeniging „De Eendracht". 4 Varkensslagersvereeniging „Amsterdam", II. 14 15 UI. Indexcijfers der prijzen in de maanden van de ^« ^17 en 1918 (het gemiddelde over 1913 = 100). CMffres-indices des prix dans chaque mois des __ <"™<* 1917 et 1918 lne ™ 1913 = 1001 1917 1918 ARTIKELEN . ~- - ■ ■—-j Articles fvoir taU. IJ ^ ^ ^ ^ ^ ^ | ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Febr. Maart Apr„ Mei Juni Juli j Aug. Sept. Oct. Nov. Dec. I. Brood. Gebuild tarwe-waterbrood I 100 155 185 185 197 210 210 210 210 i 214 215 215 215 215 215 215 229 235 235 ! 235 235 235 252 235 235 Ongebuild „ I 100 91 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 94 ** Gemiddeld ! 100 123.- 139.5 139.5 145.5 152.- 152.- 152.- 152.- 154~ 154.5 154.5 154.5 154.5 154.5 154.5 161.5 164,> 164.5 \l64.5 164., 164.o 173.- 164.5 164.o II. Meelspijzen en grutterswaren. Meel (bloem).; 100 194 206 206 231 231 231 231 231 '231 231 237 237 237 237 237 237 237 237 237 237 237 237 237 237 Boonen bruine) 100 83 83 83 83 83 83 83 83 *| 87 87 87 87 87 87 87 »/ Z 1 - - - _ » witte) . . 100 217 267 267 333 333 333 333 333 »3 333 333 53 o3 53 o3 oö m g Erwten kapucijners) . . . 100 167 233 300 333 300 300 300 300 233 233 180 180 180 180 180 180 1SU isu iou 92 n " (groene) 100 92 88 92 92 92 92 92 92 92 f f f % f ^ J| $ 144 U4 144 144 U4 144 Gort 100 144 144 144 144 144 144 144 144 }4n J44 }44 }44 }44 ij4. }_£ ÏJa _ }45 tin 140 140 140 140 140 Rijst J 100 140 100 100 140 140 140 140 140 14^ 14^ 14_ 14_ 14_ 14_ __ _ _ _60 160 160 160 160 160 "Temiddeld [ \ \ \ \ \ \ [ ] \ \ \ \ Z 148.1 160.1 170.3 19~3.7 18~9.- 18~9.- 18~9.- 189.- ?** 179.5 173.3 147.6 147.6 147.6 147.6 147.6 147.6 147.6 148.6 148.6 148.6 148.6 148.6 148.6 III. Melk en kaas. Melk (rauw thuisbezorgd) 100 118 118 118 118 118 118 118 118 »§■ l_j »j* }j« 155 155 155 155 155 155 155 155 164 182 182 Kaas oude Goudsche) 100 100 108 102 108 108 108 98 98 » 98 98 52 53 o3 53 53 53 133 133 jm _____ „ (jonge Leidsche) 100 130 130 150 160 160 160 160 160 180 18U_ 180 l°» ly0 ^ J™ _ _ _ _ 133 133 133 133 " Gemiddeld::::::::::::: iS m.- m.? m.3 ™.? m.? m.7 ____ rö ™~ ™- ™- m- «*- m- m- m- m- 1693 1693 1693 1403 1433 1493 1493 IV. Vleesch. r. j , ■ , ■ , ,v M 119 119 119 162 169 212 162 162 162 162 162 162 250 250 250 — Rundvleesch (winkel) j 100 150 150 150 150 150 150 150 150 lU \ 112 112 ïbJ_ ™ Sif {?? ^2 162 162 162 250 250 250 375 (lappen) 100 — — — — _ — — — 72 \ ~ 7Z en _ _ _ — — — — — — — Varkensvleesch (kluiven) ]00 67 67 122 67 67 67 67 67 ,Si ,nn inn inn ____ — — — — — — — (klein) ■' • ■ i 100 100 120 55 UlO | 100 100 100 100 iw 100 100 luu — ^ _ _ _ ; _ _ _ _ _ ,,, Schapenyleesch 100 - - - - - - - - 90 0T w97 ,„ r. o185 162 - 162 - 162.- 162.- \l62.~ 162.- 250.- 250.- 250.- 243.- Gemiddeld 100 105.7 112.3 109.- 105.7 \ 105.7 105.7 105.7 105.7 d'~ 93-~ 93~ W9J m"> V. Vetten. Friesch rundvet 100 — — 7~ — — o7ö^9Tq_Q4 94 Regeeringsvet 100 94 94 94 94 94 94 94 94 Z 94 — _ - - - — 137 137 137 137 137 137 137 Melange A 100 ]f j~ 2,5 2)5 215 197 197 191 191 204 209 271 271 SS»::::::::::::::: S II ü II 11 II II II I» § | g I 1 m- '- - - - - - - Gemiddeld l !,' \[. \. \ \ ! ! ' :\ \ 2 . SL ,'S, SL S, f, \Z _, i ^ X- IS- SU ™ _- _- _- ^ «- «« ^ F/. Kruidenierswaren en genotmiddelen. Suiker (witte basterd) ,00 124 128 128 128 ,28 128 128 128 \fy |28 128 128 128 128 128 128 128 140 140 140 j 140 140 140 140 ■ „ (kristal melis) ,00 115 115 117 117 117 117 117 117 JlO 2 0 2 0 210 2 0 250 250 i 250 250 250 250 250 250 250 250 250 ^'■°°P100 170 170 170 200 200 210 210 210 J$ 210 210 210 250 ^ou : 181 j - Koffie:::::::::::::::::: Z Hl lil \f5 \U \ïï i§ i§ lil ™ ™ ™ ™ ™ ™ 23t 2_ 2_! 2„ 2_ ! 2_ ^ 2_ 2_ Gedroogde appelen 100 214 214 214 321 321 357 357 357 ' _ ~ — _____ i — — — — „ pruimen 100 203 203 203 203 203 203 203 — ' ~ ~ o7. o7r, 37= 375 375 375 375' 375 I — — — — SST.:::::::::::::::: 8 S S S S S S S 8 | » | 1 1 _ _ _ I _ _ _ _ cT,_d;,d.;.:.;:. • S _, JL ^ & ,™ ™8 *, & £* & SU SU SU UU SU _» «, ^ »m««- Ruw gemiddelde van alle artikelen . . 100 140 2 146 9 154 3 169 7 169 9 1731 173 3 1735 lG3-9 167.3 169.3 168.5 178.8 187.5 1184.6 191.9 174.1 175.8 \l75.9 175.9 171.2 173.- 175.9 176.7 Berekend gemiddelde van alle art. 100 129.2 136.7 140.9 150.4 15L8 155^1 154 8 156.- 152 " ^5.4 158.4 164.7 179.8 89.2 181.8 190.2 171.9 174.8 ;174.5 174.5 179.2 182.4 184.7 183.7 I I ■