Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Sluipwijk.

479

Op den weg van Sluipwijk naar Hekendorp passeert men rechts een hofstede, waarvoor een groot hek, waarop Wiltenburg. Daarboven van hout een groot uitgesneden wapen, zijnde op groen een roode lelie met gouden rand. Boven het schild een kroon ; schildhouders twee leeuwen. Wapenspreuk: „Quam parva nulli cedo."

Ned. Herv. Kerk te Sommelsdijk.

. Naast een portaal leest men in den muur: Ano XIIIIc en XCIX doen wort dese kerck toegeleit in die Mey maet.

In het portaal op een steen:

Anna Elizabeth van Bosheyden leide den eersten steen aan dit voorportaal den 20 Juny 1794.

De kerk is in 1632 afgebrand en in 1635 herbouwd; 23 Sept. 1799 weer afgebrand en 7 Juli 1807 weer ingewijd, toen kerkmeesters waren: Mr. Christiaan van Adrichem, pres., Francois Papet, Gerrit de Veer, Dr. Samuel de Moraasz. en Jan de Graaff.

Dit alles vindt men vermeld op een groot bord, waarop tevens zijn vermeld degenen, die bijgedragen hebben tot het nieuwe orgel, die den toren hebben ingewijd en de namen der burgers, die zich daarbij verdienstelijk maakten.

Op het kerkhof ziet men een kapelletje, waarop Anno 1782 en Memento Mori. Het kapelletje is afgesloten door een deur, die voortdurend open staat, en daarvoor is een verroest ijzeren hek. In de diepte achter de deur ziet men een openstaande lijkkist vol doodsbeenderen. Dat zijn de overblijfselen van 18 leden der familie Van Aerssen van Sommelsdijk. Niemand schijnt zich deze beenderen en dit monument aan te trekken, zoodat het wel gauw geheel in verval zal wezen. Vroeger werd het onderhouden op kosten van Mr. C. J. E. graaf van Bylandt te 's Gravenhage, doch na diens dood werden geen gelden meer toegestaan voor het onderhoud.

(Het kapelletje werd afgebeeld in de genealogie Van Aerssen in het Adelsarchief.)

Sluiten