Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Voorburg.

513

Boven een kapel ziet men het jaartal 1705 en de wapens: Timmerman (gepaald en tegengepaald van drie stukken, iedere paal beladen met een aanziende leeuwenkop, 2 en 1); en Coymans (gevierendeeld: I. en IV. golvend gedwarsbalkt en in het schildhoofd drie penningen; II. en III. drie ossenkoppen met halzen, 2 en 1).

(De kapel is gesticht door Samuel Timmerman, heer van Bruchem X 1677 Eliana Coymans; vgl. Mdbl. Ned Leeuw 1909 blz. 222.)

Op het koorhek ziet men de wapens van Nederland en Voorburg.

Op geschilderde vensters:

1. De wapens van Voorburg en Van Tuyll van Serooskerken. (Een herinnering aan Mr. H. N. C. Baron van Tuyll van Serooskerken, burgemeester van Voorburg.)

2. Twee wapens: I. op zilver een zwart anker met rood dwarshout; II. gevierendeeld: 1. op goud een halve zilveren adelaar uit de deelingslijn komende, 2. en 3. op blauw drie zilveren leliën (2 en 1), 4. op zilver drie roode stappende brakken boven elkaar.

Volgens de collectie van der Lely bevond zich vroeger tegen den muur naast het koor een monument, waarop een engel met zandlooper en zeis. Twee wapens onder één helm; helmteeken een bij: I. op zilver een roode roos met twee groene bladeren, omringd door een halve krans van vijf bijen; II. op zilver een golvende blauwe dwarsbalk.

Quid florens vita fluentium D. O. M. Joannis Wierts illustrissimo Brabantiae duci nee non

celsissimo arausionensium principi a consiliis

Denat. ao. Di. CIDDCXCV II Nbr. aet. suae LXXVII et

Anna Catharina Jordaens Denat. ao. Di. CIDDCLXXVI IV apr. aet. suae XLVII conjuges.

33*

Sluiten