Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De Bende.

Er is geen twijfel, of de roofzucht "in het land van 'sHertogenrade heeft de besmetting overgebracht naar het Oostenrijksche gedeelte van het land van Valkenburg.

Pastoor Michel van Afden haalt in zijn boek over de verspreiding dier bende het volgende vers aan:

„Hör' die Wohnplatz dieser Grausen, Kirchrath, Herzogenrath und Kleick Aeffden, Grünstrasz und Bruckhausen, Heijden, Bracheln, Merkstein, Scheit, Scherpenseelen, Tevern, Schinnen, Uebach, Herlen, Amstenrath, Eigelshoven, und met ihnen Hunsbrock, Postert, Grotenrath etc." Van af het jaar 1734 tot 1739 was reeds eene georganiseerde bende dieven in eerstgenoemd land, welke het vooral gemunt had op berooving van kerken, vervolgens op pastorijen en boerderijen. Zoo kwamen achtereenvolgens aan de beurt de kerken van Baesweiler, Merckstein, Eygelshoven, de St. Leonardus Kapel te 's Hertogenrade, de kerk en pastorie van Schaesberg, de pastorie van Marienberg. Vervolgens scheen de leiding meer in handen te komen van „den ouden afdoender" (vilder) Mathias Ponts te Hoensbroek op de Akerstraat.

Onder zijn aanvoering had een ongewenscht nachtelijk bezoek plaats aan de kerken te Amstenrade, Hoensbroek, Oirsbeek, Schinveld, Brunssum, Wijnandsrade, enz. Als intermezzo werden tal van boterdiefstallen uitgevoerd bij de boeren. 1)

1) De schrik was in alle dorpen ingeslagen. Tot meerdere securiteit werden overal dag- en nachtwachten ingesteld.

In 't jaar 1734 werd de wacht in de heerlijkheid Schinnen, op de verschillende wijken geregeld als volgt:

Schinnen en Wolfhagen 4 man 's daghs 8 man 's nachts. ThuU 2 „ „ 4 „

Nagelbeek 2 „ „ 4 „ „

Hegge 2 „ „ 4 „ „

Puth 4 „ 8 „

Sweikhuizen 2 „ „ 4 „ „

Daneken 1 „ „ 2 „ . „

Elke wijk had haar rotmeester.

Een Commandant was gesteld over de geheele wacht.

Een wachters-signaalhoorn is nog in bezit van den heer Victor Pijls te Schinnen.

12

Sluiten