Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

8

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Houd alleen de gesnipperde kool of de spruitjes achter: ze zouden een rest van den bouillon den volgenden dag licht aan het gisten bren gen en worden daarom bij voorkeur niet met de andere groenten samengekookt, maar afzonderlijk met wat van den bouillon opgezet.

Zorg, dat na de toevoeging der groente de bouillon gedurende 3 a 4 uur zeer zacht blijft doorkoken.

Snijd tegen den tijd, dat de bouillon gereed kan zijn, de sneetjes brood in reepen of in driehoeken (samen pl.m. 16 stuks), rooster ze aan weerskanten goudbruin en schik ze netjes op een met een vingerdoekje belegd schaaltje.

Schep nu van den bouillon voorzichtig den bovensten laag af, laat dien op een bord vlug bekoelen, verwijder het gestolde vet en voeg den overblij venden bouillon weer bij de soep.

Neem het vleesch uit de pan, snijd er een paar dikke plakken af en verdeel die in ongeveer 20 nette blokjes. (Het overblijvende vleesch kan den volgenden dag gebruikt worden, hetzij gewarmd in wat bouillon en gediend met een warme saus, hetzij koud in plakken gesneden en bedekt met een koude mayonnaise- of ravigottesaus). I^aat de blokjes vleesch vooral niet droog staan, maar doe ze in de verwarmde soepterrine en giet er door een bouillonzeef dadelijk den bouillon op.

Doe de op de zeef achtergebleven groenten met de afzonderlijke gaar gekookte kool of spruitjes in een verwarmd dekschaaltj e en dien dit, tegelijk met het geroosterde brood, afzonderlijk bij de soep rond.

Opmerking. De meest eigenaardige wijze van opdoen voor het gerecht is, de gewone soepterrine in dit geval te vervangen door een ouderwetsch, glimmend, donkerbruin steenen

Sluiten