Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

16

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Bereiding. Trek den bouillon op de gewone wijze, zeef hem, breng de vloeistof opnieuw aan de kook en bind ze met de maïzena (of de ricena), die met de melk is aangemengd.

Klop den eidooier in de soepterrine, voeg er den room bij en giet daarbij voorzichtig en flink roerende de heete soep ; maak de soep af met de sherry en verder met de gehaktballetjes en de groentestukjes die in wat water met zout zijn gaar gemaakt.

Brandnetelsoep (Zweedsch). 6 personen.

i K.G. jonge brandnetels, i preitje, 30 G. tarwebloem, 40 G. boter, 2 L. bouillon (getrokken van b.v. 600 G. schenkelvleesch met ruim 2 L. water), wat peper, zout en suiker.

Bereiding. Maak de brandnetels goed schoon, wasch ze eenige keeren tot het water volkomen helder is en kook ze dan in wat kokend water met zout ongeveer 15 minuten. Giet het water af, spoel de brandnetels met wat versch water na en leg ze dan in een vergiet om uit te lekken. Hak de brandnetels fijn met de gewasschen prei en strooi er het meel over; laat dit mengsel met de boter even stoven, en voeg er dan, roerende, in kleine scheutjes den bouillon bij.

Laat de soep nog 3/4 uur zachtjes koken in een goed gesloten pan, schuim ze, maak ze naar smaak af met de peper, het zout en iets suiker; giet ze dan over in de soepterrine.

Opmerking. In Zweden dient men bij deze soep spiegeleieren; men zou er echter ook gepocheerde eieren bij kunnen presenteeren.

Sluiten