Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

36

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

zeef fijn, af en toe wat van de vloeistof toevoegende, totdat alles zooveel mogelijk is doorgezeefd en het mengsel in de pan gelijk en zonder klontjes is. Voeg hierbij de melk of den room, laat de soep goed heet worden (niet koken) en giet ze dan, flink roerende, voorzichtig bij het ei, dat in de soepterrine is geklopt.

Opmerking. Door in plaats van bouillon een even groote hoeveelheid water met zout te gebruiken, kan men deze bouillonsoep veranderen in een „magere" soep.

Potage Parmentier (Zwitsersche aardappelsoep). 2 L. water, 2 dL,. melk, 400 G. aardappelen (ongeveer 8 middelmatige aardappelen), 1 prei (of ui), zout, peper, nootmuskaat, 2 eierdooiers, 5° G. boter, 1 eetlepel gehakte groene kruiden (peterselie, selderij, kervel), 2 eetlepels room.

Bereiding. Breng de geschilde aardappelen en de gesnipperde prei aan de kook met ruim water en wat zout; giet ze op de gewone wijze af en stamp ze daarna dadelijk fijn, ze langzamerhand met de melk verdunnende en er daarna ook het water bijvoegende.

Laat de soep, met toevoeging van zout, peper en nootmuskaat weer aan de kook komen.

Klop intusschen in de soepterrine de eierdooiers en vermeng ze met den room, de gehakte groene kruiden en de in kleine klontjes verdeelde boter; giet hierbij voorzichtig en flink roerende de heete soep. Presenteer bij de soep afzonderlijk een schaaltje met geraspte kaas en een schaaltje met broodcroutons, d.w.z. kleine dobbelsteentjes oud brood, in Wat boter of frituurvet goudbruin gebakken.

Sluiten