Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

SOEPEN.

37

Potage paysanne (Zwitsersch). 2 L. water, i a 2 dL. melk, 2 worteltjes, 1 knolletje of plakje koolraap, 1 kleine selderijknol, 1 prei, het binnenste van 1 kropje sla, stukje savoye of witte kool, 30 G. boter (of ander vet), 4 aardappelen (middelmatig groot), 50 G. boter, I eetlepel gehakte groene kruiden (peterselie, kervel, selderij), peper en zout.

Bereiding. Snijd de worteltjes, de koolraap en den selderijknol in blokjes, snipper de prei, de kool en de sla, wasch al de groenten, laat ze uitlekken en smoor ze zachtjes in de boter (of het vet) half gaar.

Voeg er de in vieren gesneden aardappelen bij, het kokende water, het zout en de peper; laat alles samen doorkoken tot de groenten gaar zijn en wrijf dan met een houten lepel de aardappelen fijn.

Voeg bij de kokende soep de melk en, als ze te dik blijkt, ook nog wat kokend water; laat ze nog even doorkoken en giet ze dan in de soepterrine op de gehakte groene kruiden en de boter, die er even doorheen geroerd worden.

Potage a la bataille (Zwitsersch). 2 L. water, 10 G. zout, 2 preien, 1 niet te groote winterwortel (100 G. b.v.), 1 knolletje of stukje koolraap (100 G.), 8 aardappelen, 40 G. boter of vet van jus, 1 dL. melk, 1 ei (of eidooier).

Bereiding. Maak de prei, de wortelen en de koolraap schoon, wasch ze en hak ze met elkaar fijn ; laat de gehakte groenten in de gesmolten boter (of het vet van jus) ongeveer 10 minuten zachtjes stoven, zonder dat de kleur verandert.

Sluiten