Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

72

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

fijn te stampen, ze met een klontje tot room geroerde boter te vermengen en het mengsel dan door een zeef te wrijven ; men kan ze ook klaargemaakt koopen in tubetjes verpakt.

„Ontsnapte vogeltjes" (Italiaansch).

Rijg aan een stokje afwisselend een dun boterhammetje, een schijfje spek, een salieblad, een schijfje lever („in het net" ; zie onder rubriek III Vleesch), kalfsvleesch 'óf varkensvleesch, een kippenlevertje of stukje gerookte ossentong, een plakje Gruyère-kaas.

Leg de op deze wijze geprepareerde stokjes in een dicht gedekte pan met heete boter of olijfolie en draai ze onder het bakken telkens om.

Fritto mlsto *) (Italiaansch). ioo G. tarwemeel, i eetlepel fijne olijfolie, 2 eetlepels water, 1 eetlepel brandewijn, wat zout, 2 eieren, schijfjes gekookte aardappel, gekookte stukjes bloemkool, gekookte worteltjes, rauwe schijfjes appel, peer, perzik; reepjes gebraden vleesch, kleine vischjes, stukjes lever en hersens, 1 citroen, 1 flesch olijfolie (voor het bakken.)

Bereiding. Meng het meel met den lepel olie, de eierdooiers, het zout en het water tot een volkomen glad deeg ; roer er het stijf geklopte eiwit door en den brandewijn (ook te vervangen door 1 theelepel bakpoeder.)

Doop in de dik vloeibare massa de verschillende groente-, vruchten- en vleeschstukjes en bak die in een diep ijzeren potje in de dampend heete olie vlug bruinen knappend.

Stapel de „fritto" op een verwarmden schotel, nadat de stukjes even op grauw papier zijn uitgelekt; leg er

*) Fritto misto : „gebakken allerlei".

Sluiten