Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

78

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Rol de omelette op of vouw ze in drieën en laat ze dan op een verwarmden schotel güjden.

Duitsche omelette.

5 eieren, 5 eetlepels tarwemeel (ongeveer 50 G.), 5G. zout, 1 dL. water of melk, 50 G. boter.

Bereiding. Klop de eieren met het zout, meng daarmee het meel tot een gladde massa, voeg er 20 G. gesmolten boter bij en verdun het mengsel met de melk of het water, klop het beslag flink, zoodat het luchtig wordt.

Maak de overige boter in een koekenpan warm, bak daarin de omelette aan beide kanten mooi bruin en gaar; zorg, dat ze opzwelt en knappend wordt, en voeg daarom, wanneer dit noodig blijkt, nog een stukje boter in de pan er bij. Maak desverkiezende de omelette luchtiger, door het eiwit afzonderlijk stijf te kloppen en dit er op 't laatste oogenbük door te mengen.

Opmerking. Men kan de omelette als zout of als zoet gerecht geven ; in 't eerste geval bestrooit men ze vóór het opdienen dik met poedersuiker, in 't tweede geval presenteert men ze b.v. bij de een of andere sla.

Omelette mousseline (Fransch). 4 eieren, 2 eetlepels room, wat zout, ongeveer 30 G. boter.

Bereiding. Klop de eierdooiers met den room en wat zout, roer er luchtig het stijfgeklopte eiwit door en giet het mengsel in de koekenpan, waarin de boter verwarmd is.

Bak de omelette op een zacht vuur aan den onderkant

Sluiten