Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VLEESCH.

95

gaar, hetzij in den oven, hetzij in een gesloten ijzeren pot op de kachel. Reken als braaddtijd 30 minuten per 500 G. vleesch, in 't geheel dus ongeveer 2 uur.

Zet voor de erwtenpurée de gedopte, gewasschen erwten met kokend water op, voeg hierbij de fijngesneden, flink gewasschen sla met de gesnipperde ui, en laat dan alles samen verder gaar koken.

Laat de groenten op een vergiet uitlekken en wrijf dan het mengsel door een zeef, af en toe iets van het kooknat toevoegende, wanneer blijkt, dat de purée te stijf wordt. Vermeng de purée ten slotte met de boter, wat zout en iets suiker; laat ze, telkens roerende, goed heet worden.

Snijd het inmiddels gaar gebraden vleesch in nette plakken, voeg die weer zooveel mogelijk tot één geheel aan elkaar, leg er de heete purée omheen en schep over het vleesch eenige lepels van de jus.

Kalïsvleesch met tonijn [Italiaansch). 1 K.G. zeer malsch kalfsvleesch (van het dijstuk b.v.) zonder been, vet of vliezen, 4 ansjovissen, 1 ui, 2 kruidnagels, 1 laurierblad, selderij, peterselie, een worteltje, 100 G. tonijn (uit een blikje „thon a rhuile"), een paar eetlepels olijfolie, sap van V4 citroen, I eetlepel ingemaakte capertjes, 1 citroen.

Bereiding. Maak de ansjovissen schoon, neem er graten uit en verdeel 2 van de vischjes elk in 4 filets.

Boor met een mes in het kalfsvleesch 8 gaten; leg in ieder gat een ansjovis-filet.

Kook het vleesch gedurende 1V2 uur met de ui, de kruidnagelen, het laurierblad, de verschillende groentestukjes in zooveel Water dat het juist bedekt is en reken per L. water 5 G. zout.

Sluiten