Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

100

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

magere gedeelte de bloem, die met wat water is aangemengd en de tomatenpurée. Laat de saus nog even roerende doorkoken en voeg er dan den mosterd bij.

Kerstham (Zweedseh).

ongeveer 20 personen 1 lichtgerookte ham van ongeveer 5 K.G., 24 pimentkorrels, V* eetlepel mosterd, */• eetlepel suiker, 1 ei, 2 eetlepels gestampte beschuit (of paneermeel).

Bereiding. Leg de goed afgeborstelde en gewasschen ham in een pan met kokend water, schuim de kokende vloeistof af, voeg er de pimentkorrels bij en laat daarmee de ham 4 a 5 uur zeer zacht koken.

Neem de gaargekookte ham uit de pan; trek er het zwoord af.

Bestrijk den bovenkant met een mengsel van geklopt ei, suiker en mosterd ; strooi er dan de beschuit of het paneermeel over.

Zet de gepaneerde ham in den oven tot ze mooi bruin is (ongeveer 1 uur); bevestig aan het uiteinde een manchet van gekruld papier en garneer den schotel met gekookte pruimen, groene bladeren (waterkers b.v.) en appelmoes.

Varkensvleesch met bruine boonen (Amerikaansch). '/« L. bruine boonen, 500 G. mager ontbijtspek, ic G. zout, 3 eetlepels stroop (of 1 flinke ui en wat mosterd).

Bereiding. Laat de gewasschen boonen in ruim water een nacht weeken en doe ze den volgenden dag in een goed sluitenden, vuurvasten steenen pot met het zout en i1/, dL. van het weekwater.

Sluiten