Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

102

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

gebonden massa; het wordt als een dikke soep gegeten, terwijl het gaargekookte vleesch, in plakken gesneden, er bij wordt gediend.

Schapenvleesch met dille (Zweedseh). 6 personen

iVt KG. schapeborst, 2 L. water, 15 G. zout, eenige takjes dille.

Voor de saus : 25 G. boter, 20 G. tarwebloem, »/* L. bouillon, 10 G. suiker, i1/, eetlepel azijn, 2 eetlepels fijngehakte dille, 1 eidooier.

Bereiding. Klop de schapeborst flink, zoodat de ribben breken; waschhet vleesch af met een inheetwater gedoopten doek, zet het op met het kokende water, laat het vlug aan de kook komen, schuim de vloeistof af en voeg er dan ook het zout en de takjes dille bij.

Laat het vleesch in een goed gesloten pan gedurende 2 uur zachtjes koken, tot het geheel gaar is. Neem het uit de pan en snijd het in niet te groote stukken.

Verwarm voor de saus roerende de boter met de bloem, voeg daarbij langzamerhand den kokenden bouillon (een deel van het kooknat), laat de saus even doorkoken tot ze gebonden is, voeg er dan de suiker, den azijn en de gehakte dille bij en giet de heete saus voorzichtig en flink roerende bij den in de sauskom geklopten eidooier.

Opmerking. Dille behoort tot de tuinkruiden, die ook in den Hollandschen moestuin worden gekweekt; ze lijkt veel op venkel.

Schapenvleesch met slaboonen (Zwitsersch). 6 personen

1 K.G. schapenvleesch (b.v. borst- of schouderstuk), 50 G. boter of vet van jus, 1 ui met 2 ingestoken kruid-

Sluiten