Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

108

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

klein scheutje water goed gaar. Maal nu het gehakt met de bieten, de aardappelen, het uienmoes en de capertjes nog tweemaal door den vleeschmolen; meng er de geklopte eieren door, het zout en de peper.

Verdeel (door middel van twee in water gedoopte messen) het gehakt in 10 a 12 gelijke stukken en vorm die tot ovale „broodjes" ; braad deze gehakt-balletjes op de gewone wijze met de boter gaar en mooi bruin, hetzij in een braadslee in den oven, hetzij in een groote koekenpan op de kachel.

Bak tegelijkertijd ook de twee nog overgehouden uien, die in vrij dikke plakjes zijn gesneden, mooi bruin; leg op elk gehaktbroodje ter versiering een schijfje ui en schik ze dan op een verwarmden vleeschschotel.

Laat voor de saus de 15 G. tarwebloem hchtbruin worden in de boter, die nog van het gehakt is overgebleven, roer er den room, den bouillon en de tomatenpurée door, laat alles samen even doorkoken en roer er dan nog den mosterd en als 't noodig blijkt wat zout door.

Presenteer de saus in een sauskom afzonderlijk bij het vleesch.

La war (Indisch vleeschgerecht bij droge rijst}. 400 G. runder- of kalfsgehakt, 10 fijngesneden sjalotten, 2 fijngesneden knoflookpitjes, 4 theelepels ketoembar, 2 theelepels djinten, 1 theelepel trassi, 2 theelepels tjabé (niet bepaald noodig), 2 gepelde kemiries, 40 G. Buk, 2 stukjes laos, 4 stukjes seré, 5 djeroekpoeroetbladeren, 10 G. zout, i1/» dL. water, i1/» dL. melk, sap van ongeveer V» citroen.

Bereiding. Stamp de gesnipperde uien, de knoflookpitjes

Sluiten