Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VLEESCH.

121

i c.M. dik), leg die in een groote koekenpan, waarin de boter heet gemaakt is, naast elkaar en laat ze vlug aan weerskanten hchtbruin bakken, ze dikwijls keerende en zorgdragende, dat de boter niet brandt (ongev.15 minuten).

Breng den inhoud der pan op een vergiet over; vang de uitlekkende boter op en giet die opnieuw in de koekenpan.

Voeg bij de boter de gehakte ui en laat die er in gaar worden; voeg er dan ook het meel bij en, als het noodig blijkt, nog een klontje boter, zoodat alles samen tot een gelijk bruin papje geroerd kan worden. Giet er langzamerhand den wijn en den bouillon in (hefst^yermengd met wat bruin van jus, om de kleur mooier te maken), voeg er peper en zout bij en laat de saus even doorkoken tot ze voldoende gebonden is.

Laat in de saus de plakjes lever langzaam warm worden, maar breng ze niet aan de kook, daar de lever dan hard zou worden ; doe het vleesch op een verwarmden schotel, bedek het met een gedeelte van de saus, - waardoor ten slotte nog de gehakte champignons en de tomatenpurée zijn geroerd en presenteer de rest van de saus afzonderlijk in een sauskom er bij. Strooi over den schotel hier en daar wat van de gehakte peterselie.

Opmerking. Men kan den wijn desverkiezende ook vervangen door een scheutje azijn en in dat geval b.v. 7» dL. meer bouillon gébruiken.

Schotel van lever met spek (Engelsch). 6 personen.

1 kalfslever, 500 G. doorregen ontbijtspek, wat peper en zout, een paar lepels tarwebloem.

Bereiding. Snijd het spek in plakjes en bak die ineen

Sluiten