Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

WILD EN GEVOGELTE.

151

Besenek tertanie (Indisch kipgerecht). i jonge kip, wat peper en zout, een paar lepels slaolie, 8 fijngesneden sjalotten, 2 fijngesneden knoflookpitjes, i eetlepel ketoembar, I/, eetlepel djinten, V* theelepel tjabé, i theelepel rauwe trassi, i stukje laos, i theelepel goela-djawa (of bruine suiker), 2 dL. melk.

Bereiding. Snijd de kip in stukken, wasch ze, wrijf ze in met peper en zout en rooster ze in wat olie lichtbruin.

Stamp de fijngesneden sjalotten en knoflook met de ketoembar, de djinten, de tjabé en de trassi fijn; fruit ze dan in de rest van de olie tot de uien slap zijn.

Voeg bij het gefruite mengsel de gebakken kip, de laos, de suiker en de melk; laat dit alles samen koken tot de saus gebonden is (af en toe roerende) en presenteer het gerecht met droge rijst.

Opmerkingen. In plaats van kip kan men voor dit gerecht ook 500 G. varkensvleesch nemen; het vleesch wordt dan in blokjes gesneden, niet eerst geroosterd, maar dadelijk meegekookt tot het gaar is. Zie voor de Indische benoodigdheden, die in dit gerecht voorkomen, de aanwijzingen daaromtrent in het voorwoord.

Ajam ködök (Indisch kipgerecht). 1 flinke kip, 10 fijngesneden sjalotten, 1 theelepel peper, 2 theelepels zout, 1 volle eetlepel fijngehakte petersehe, 2 eieren, 30 G. oud wittebrood (zonder korst), 4 fijngesneden ingemaakte augurkjes, 75 G. boter, ongeveer 1 dL. bouillon (b.v. van 1 Maggi-blokje), 1 eetlepel ketjap of soja.

Bereiding. Ontdoe de kip voorzichtig van het geheele vel, maar zorg, dat dit niet beschadigd wordt, daar het

Sluiten