Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

166

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Opmerking. Het verwijderen van het vel is in de praktijk veel minder moeilijk dan het in theorie lijkt; de taaiheid van het vel voorkomt vrijwel het scheuren tijdens de behandeling.

Zie voor de Indische benoodigdheden, die in dit reept voorkomen, de aanwijzingen daaromtrent in het voorwoord.

Kabeljauw of schelvisch op Spaansche wijze.

i kleine kabeljauw of i groote schelvisch, een paar eetlepels meel, wat zout, ongeveer i d.L. slaolie, i ui, (ongeveer 50 G.), 4 eetlepels tomaten-purée, 1 klein blikje groene Spaansche pepers (pimento's).

Bereiding. Maak de visch schoon, snijd ze in middelmatig groote mooten en laat ze gedurende 4 uur in koud water liggen, 2^3 keer het water ververschende.

Zet ze ten slotte op met het water en wat zout en laat ze 10 minuten koken; neem ze uit de pan, laat ze bekoelen, neem de visch in groote stukken van de graat, wentel ze in het meel, waardoor wat zout is gemengd en bak ze in een gedeelte van de dampend heete slaohe hchtbruin. Bak in de rest van de ohe de gehakte ui gaar en lichtbruin, voeg er de tomatenpurée en dé groene pepers bij en doe dan dit alles samen met de visch, in een diepen vuurvasten schotel met een scheutje van het overgehouden kooknat. Laat alles met elkaar op een zeer zacht vuur nog een oogenblik stoven; leg er desverkiezende ook nog eenige in vieren gesneden aardappelen tusschen, die eerst in wat ohe goudbruin zijn gebakken.

Dien het gerecht in den vuurvasten schotel op.

Zeehaan (op Madridsche wijze). 1 middelmatig groote zeehaan, een paar eetlepels

Sluiten