Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

170

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Opmerking. Dit gerecht wordt in Zweden met Kersttijd algemeen gegeten.

„Plukvisch" (Joodsch). ongeveer 6 personen. 1250 G. kabeljauw of schelvisch, 1250 G. aardappelen, 1 theelepel peper, 3 lepels mosterd, 5 uien, 3 kruidgelen, 2 laurierbladeren, 2 lepels azijn, 100 G. boter.

Bereiding. Maak de visch schoon, kook ze in kokend water met zout (15 G. per L. water), 1 ui, kruidnagelen, laurierbladeren en azijn gaar (ongeveer 20 minuten).

Braad in een geëmailleerd ijzeren potje (graniet-email b.v.) de koude gekookte aardappelen met de boter goudbruin, leg daarop de van de graten ontdane visch, de fijngesneden overige 4 uien, den mosterd, de peper en ongeveer 2 d.Iy. van het kooknat der visch.

Laat alles samen zachtjes doorstoven, maar blijf voortdurend met een pannekoeksmes in het mengsel hakken en roeren tot ten slotte alles tot een gelijk moes is geworden, goudbruin van kleur.

„Vischhaan" (Finsch). 6 personen.

750 G. baars, snoek of andere visch, 200 G. spek, 500 G. tarwemeel, 500 G. roggemeel, 10 G. zout, 50 G. boter, V» L. water.

Bereiding. Vermeng de beide meelsoorten met het water, de boter en het zout tot een stevig deeg, dat tot een soepelen bal wordt gekneed en daarna wordt uitgerold tot een lap van 1 c.M. dikte.

Sluiten