Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

AARDAPPELEN, ENZ.

191

laat het zonder toevoeging van een der verdere bestanddeelen op een zacht vuur dichtgedekt staan, tot het vleeschsap verdampt is. Voeg er dan de gehakte ui, de boter of het rundvet, het zout, de peper en de in een lapje neteldoek bijeengebonden verdere kruiden bij ; laat alles samen Hchtbruin worden (af en toe roerende) en voeg er dan ook de tomatenpurée en een scheutje water bij, zoodat het vleesch daarmee verder gaar kan smoren.

Overgiet intusschen de gewasschen rijst met ruim koud water, giet dit er na 10 minuten af en kook dan de rijst zonder roeren gaar en droog in de 100 G. heetgemaakt rundvet met zooveel gezouten water, dat het 3 vingers hoog boven de rijst staat. Zet de drooggekookte rijst nog 5 minuten zonder deksel achter op de kachel. L/eg bij het opdoen telkens laag om laag de rijst en het vleesch op den schotel.

Adjem pilaff (Turksch rijstgerecht). 8 personen.

1250 G. kalfs- of lamsvleesch, 150 G. boter, 600 G. rijst, 1 ui (ongeveer 75 G.), peper en zout, tl/i JU met water verdunde tomatenpurée (b.v. V« purée met 3U water). .

Bereiding. Fruit in een diepe pan (b.v. een graniet-email potje) de fijn gesneden ui met de heHt van de boter en voeg daarbij ook het in dobbelsteentjes gesneden vleesch; laat aües samen lichtbruin bakken, telkens roerende, tot het vleesch half gaar is.

Zorg dat van te voren de rijst eenigen tijd in warm water met zout is geweekt, een middel, dat in Turkije wordt toegepast om de korrels mooi droog te koken ; schep met een

Sluiten