Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

206

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

erwten en de sla gaar zijn; neem er dan de peterselie en de beide uitjes uit. Roer door de in de pan nog aanwezige vloeistof het met wat koud water aangemengde meel en de rest van de boter; schud alles op het vuur nog even door elkaar tot het gebonden is en voeg er dan voorzichtig en flink roerende de geklopte eierdooiers bij, die met wat water en citroensap zijn vermengd.

Doe het gerecht op een verwarmden schotel, de erwten in 't midden, het overlangs in vieren gesneden kropje sla op gelijke afstanden langs den rand.

Presenteer dit gerecht als tusschenschotel.

Doperwtjes a la paysanne {Zwitsersch). 2 K.G. doperwten (ongedopt gewogen), 125 G. ham (of mager spek), 40 G. boter, 20 G. tarwemeel, 1 kropje sla, bosje peterselie, een paar uitjes, 1/a L-. bouillon.

Bereiding. Snijd de ham of het spek in dobbelsteentjes ; laat ze met de boter lichtbruin bakken.

Snijd het schoongemaakte, gele slakropje in smalle reepjes, doe die bij de ham en roer er dan ook het meel door ; voeg hierbij langzamerhand den kokenden bouillon of het kokende water met zout en bhjf roeren tot het mengsel zich tot een dunne saus heeft gevormd.

Schud er de gedopte, gewasschen erwten in, de tot een bosje gebonden petersehe en de heele uitjes; laat de erwten zachtjes gaar worden in de goed gesloten pan (ongeveer J/4 uur), af en toe roerende, totdat ten slotte de erwten zacht zijn en de saus voldoende gebonden is.

Opmerking. Voor dit gerecht kan men zeer goed oude, reeds eenigszins meelige doperwten gebruiken.

Sluiten