Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

216

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

van de boter, voeg er, roerende, langzamerhand den bouillon bij en laat de saus even doorkoken. Klop den eidooier met wat zout en nootmuskaat, doe er de nog overgehouden boter in kleine klontjes bij en roer er dan de heete saus door; maak de saus verder af met wat citroensap en desverkiezende een lepel witten wijn.

Roer de uitgelekte hopspruiten door de saus en doe ze op een verwarmde schaal; of wel, doe de spruiten afzonderlijk op en presenteer er in een sauskom de saus bij.

Kropsla a la paysanne (Zwitsersch.) 6 groote kroppen sla, 30 G. boter of vet van jus, 21/» d.L,. water, 500 G. mager spek of 750 G. Casseler rib, 12 middelmatig groote aardappelen.

Bereiding. Laat van te voren het goed gewasschen vleesch een oogenbhk — met koud water opgezet — aan de kook komen om er den rooksmaak en een deel van het zout aan te onttrekken ; giet daarna het water af.

Snijd de schoongemaakte slakroppen in vierdeparten, wasch ze flink en leg ze in een pan met vrij grooten bodem (een stoofpan b.v.) met het vet of de boter, het water en het spek of het vleesch; laat alles samen lang en zacht koken in de goed gesloten pan (ongeveer 2 uur) en vul af en toe het water aan, wanneer de pan anders te droog zou worden.

Leg Vt uur vóór het opdoen de geschilde aardappelen op al het andere en laat ze mee gaar stoomen. Neem bij het opdienen het spek of het vleesch het eerst uit de pan, snijd het in nette plakken en stapel die op in 't midden van een verwarmden schotel; leg er de aardappelen en de sla omheen en overgiet alles met een paar lepels van het

Sluiten