Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

GROENTE.

217

kooknat, dat bij het opdoen bijna verkookt mag zijn.

Witte en groene Savoye kooltjes a lapaysanne (Zwitsersch).

Bereiding. Bereid kleine witte of groene Savoye kooltjes op dezelfde wijze als de slakroppen uit het vorige recept en reken ook de verhoudingen hetzelfde.

Zwitsersche zuurkoolschotel.

6 personen.

i1/» K.G. zuurkool, 50 G. boter, reuzel of vet van jus (ook wel 125 G. in blokjes gesneden spek), 2d.L. witten wijn, 500 G.mager spek of 750 G. Casseler rib.

Bereiding. Laat de zuurkool in lauw water eenigen tijd weeken, druk ze dan op een vergiet flink uit om er al het vocht aan te onttrekken. Laat terwijl in een geëmailleerde pan het vet (of het spek) smelten, doe de zuurkool in het heete vet, schud ze er goed doorheen en voeg er dan, tot */4van de hoogte, kokend water bij tegelijk met den witten wijn. Laat de zuurkool lang en zacht koken, hefst 3 a 4 uur. Voeg er na i1/, of 2 uur het goed gewasschen spek bij of de Casseler rib, die eerst geblancheerd is (d.w.z. met koud water aan de kook gebracht en afgespoeld.)

Zorg, dat de zuurkool, als ze gaar is, zoo goed als al het vocht in zich heeft opgenomen en er glanzend, vettig en niet te nat uitziet; schik ze op een verwarmden schotel om het in nette plakken gesneden vleesch.

Noorsche zuurkool.

1 middelmatig groote savoye kool, 25 G. tarwemeel, 1 theelepel zout, 1 theelepel kümmel (karwij )

Sluiten