Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

GROENTE.

225

ééne helft de goed gewasschen, daarna flink uitgedrukte en fijngehakte spinazie.

Smeer een ringvorm (rijstrand b.v.), in met boter, doe er eerst het groene mengsel in, daarna het gele; laat de pastei au bain-marie koken tot ze stevig is (il/a uur).

Vul bij het opdienen de holte in den vorm met ragout van kip, van ham of van kalfsvleesch.

Purée van verschillende bladgroenten (Fransch).

i1/, K,.G. groente (b.v. spinazie, snijbiet, raapstelen, kropsla, andijvie, lof, groene of witte savoye kool), 60 G. boter, 20 G. tarwemeel, peper, zout, nootmuskaat, ongeveer 2 d.L. bouillon, (ook wel melk of room).

Bereiding. Maak de groente schoon op de wijze, die voor elke bepaalde soort gebruikelijk is ; wasch ze herhaalde malen in koud water, laat ze in ruim kokend water vlug gaar koken (liefst in een open pan, als men er op gesteld is, de groene kleur helder te houden).

Laat ze op een vergiet uitlekken en afkoelen, druk ze flink droog uit en maal of hak ze dan fijn.

Doe in de stoofpan de helft van de boter en roer die met het meel tot een glad papje. Meng er de gehakte groente door en langzamerhand den bouillon, den room of de melk (ook wel, als men meer den groentesmaak wil, laten uitkomen, te vervangen door een deel van het kooknat) ; roer met een houten lepel alles flink door elkaar en laat de groente dan zeer zacht eenige minuten stoven in de dichtgedekte pan.

Maak de groente af met peper, zout en nootmuskaat en roer er bij het opdoen de rest van de boter door.

Opmerking Wanneer men voor het fijnmaken van de groente

15

Sluiten