Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

SAUSEN.

249

door een fijne zeef te wrijven, meng er den mosterd door, het citroensap, de peper, het zout en de suiker, de ohe, den azijn, de gezeefde eierdooiers en het bruin van jus of het vleeschextract; roer alles (hefst op ijs) tot een gelijke saus.

Cumberland-saus (Engelsch). sap en schil van i sinaasappel, sap en schil van Vi citroen, 4 eetlepels bessengelei, 4 eetlepels kwetsenof pruimen-jam, 4 eetlepels rozebotteljam (niet bepaald noodig), 1 a 2 eetlepels mosterd, 2 d.L/. madera 1 theelepel peper.

Bereiding. Kook de fijngesnipperde sinaasappel- en citroenschillen (zonder het onderliggende witte laagje) in wat water gaar; vermeng ze met de gelei, de verschillende jamsoorten, den mosterd, het sinaasappel- en citroensap de madera en de peper.

Geef deze saus bij wild of bij varkensvleesch.

Koude mierikswortel-saus (Zuid-Duitsch). 4 eetlepels geraspten mierikswortel, 4 geraspte zure appelen, 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels room, 1 theelepel suiker, l/« theelepel zout.

Bereiding. Vermeng het zout, de suiker, den room en den azijn ; roer hierdoor den geraspten mierikswortel en de geraspte appelen en proef, of er ook nog wat zout, suiker of azijn aan ontbreekt.

Maak deze saus op het laatste oogenblik klaar en presenteer ze bij koud vleesch,

Sluiten