Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

NAGERECHTEN.

273

den cognac ; wentel ze dan in het deeg van de „fritto misto" en bak ze mooi bruin in de ohe, die in een ijzeren potje dampend heet is gemaakt.

Rijstbollen (Italiaansch). 100 G. tarwemeel, 20 G. gist, een schrale d.L. lauwe melk, 100 G. rijst, V» L. melk, 2 eierdooiers, 1 heel ei, 15 G. piniolen, 50 G. rozijnen, 50 G. suiker, 10 G. boter, wat zout, als 't noodig is nog wat melk.

Bereiding. Kneed het meel met de gist en- de lauwe melk tot een klein deegbroodje ; snijd er over den bovenkant een kruis in om te controleeren of het goed rijst; laat het deeg dichtgedekt op een lauw plekje rijzen.

Kook intusschen de rijst in de melk gaar en droog; laat ze afkoelen tot ze lauw is.

Meng de lauwe rijst met het gerezen deeg, voeg er ook de eierdooiers en het heele ei bij, de piniolen, de gewasschen rozijnen, de suiker, de gesmolten boter, wat zout en als 't noodig is nog wat lauwe melk.

Zorg, dat het deeg zeer stevig bhjft; zet het nog eens op een lauw plekje om opnieuw te rijzen.

Schep met twee lepels kleine hoeveelheden uit het gerezen deeg, laat ze in een ijzeren potje met heete ohe vallen en bak ze daarin gaar (ongeveer 5 minuten). Laat ze even op grauw papier uitlekken, stapel ze dan op een schotel en bestuif ze met poedersuiker.

Opmerking. Piniolen worden in de Zuid-Europeesche landen (Italië, Griekenland, Turkije) op dezelfde wijze als amandelen gebruikt. In Holland zijn ze onder den naam van „pijnappelpitten" verkrijgbaar, o.a. in het Verzendhuis van Jac. v.d. Velden (voorheen Uiling en Renssen), Zeestraat te Beverwijk.

18

Sluiten