Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

NAGERECHTEN.

275

kaneel, wat geraspte citroenschil, frituurvet (b.v. Buk).

Bereiding. Maak eerst het vulsel klaar door de geschilde appelen te hakken, de rozijnen te wasschen, de amandelen of de noten te pellen en te malen en dan dit alles met de suiker, de kaneel en de geraspte citroenschil door elkaar te mengen.

Bereid dan het deeg.

Druk daarvoor de niet te lang geweekte matzes op een zeef goed uit, roer er de eieren, de suiker, de gemalen bittere amandelen en de geraspte citroenschil door met zooveel van de droge gestampte matzes tot het deeg voldoende samenhang heeft.

Vorm van het deeg vrij groote ballen; leg eiken bal in het vlakke van de met meel bestoven hand en druk hem plat uit; leg er een gedeelte van het vulsel op en druk dan het deeg daaromheen weer in de hoogte, zoodat het vulsel geheel in den bal wordt opgesloten.

Maak de ballen eenigszins langwerpig van vorm, strijk ze met een in koud water gedoopten lepel goed glad.

Maak intusschen in een ijzeren potje het frituurvet heet; laat er zooveel ballen in ghjden als er naast elkaar in kunnen liggen zonder dat ze elkaar raken; bak ze gaar en hchtbruin, ze af en toe keerende.

Wentel de ballen, zoodra ze uit het vet zijn genomen, in een mengsel van gestampte suiker en kaneel.

Opmerking. Dit gebak doet eenigszins denken aan onze oliebollen.

Berliner bollen.

500 G. tarwemeel, 30 G. gist, i1/. d.L. lauwe melk, 3 eieren, 80 G. boter, 80 G. suiker, de geraspte schil van een halven citroen, een paar lepels gelei of

Sluiten