Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

292

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

tig deeg; doe het in een met boter ingesmeerden vorm en laat het daarin i ai1/» uur op een lauw plekje rijzen. Bak dan den koek in een vrij heeten maar gelijkmatig gestookten oven gaar.

/ Eenvoudige vruchtentaart (Engelsch).

I 250 G. tarwebloem, 180 G. boter, 100 G. witte suiker, 1 theelepel bakpoeder, 1 eidooier, 1 eetlepel koud water.

Bereiding. Meng bloem, bakpoeder en suiker droog door elkaar, snijd er de boter in fijn tot het geheel een gelijkmatig verdeelde, fijn kruimelige massa vormt.

Klop den eidooier met 1 flinken eetlepel koud water, voeg dit mengsel bij de droge bestanddeelen en kneed dan alles zorgvuldig door elkaar tot een gelijk, soepel deeg.

Rol op een met meel bestoven deegplank of tafel het deeg tot een lap van ongeveer ic.M. dikte.

Besmeer een groot oud bord flink met boter, leg er den lap deeg in en snijd den rand netjes bij ; bak het deeg in een matig warmen oven tot het gaar en bros is (ongeveer Vi uur); neem de taart als ze koud is van het bord en vul ze met gesuikerde kleine aardbeien, gestoofde kersen of pruimen, appelmoes of iets dergelijks.

Opmerking. Het gebruik van een bord, dat bij wijze van taartvorm de ovenhitte trotseert, zal de Hollandsche huisvrouw eenigszins vreemd voorkomen. Uit ondervinding kan ik echter deze methode aanbevelen; ik kende ze ook niet, maar probeerde ze juist daarom eenige malen, en ben onze Engelsche medewerkster zeer dankbaar voor haar raad. 't Spreekt vanzelf, dat men er niet de borden van het eetservies voor gebruiken zal, maar allicht is er in eiken keuken-inventaris wel een oneffen exemplaar geschikt voor ; dit wordt er op den duur niet mooier op, omdat het in 't glazuur fijne bruine barstjes gaat vertoonen, maar de kans op knappen — zooals men die oppervlakkig zou veronderstellen — is zeer gering. Hetzelfde geldt voor 't gebruik van theekop-schoteltjes voor kleinere soorten gebak, (Zie volgende rubriek)

Puft paste (Engelsch pastei deeg). 8 personen.

200 G. tarwebloem, 200 G. boter, ongeveer 2 d.L. koud water. Bereiding. Meng met een mes de bloem met het water tot een

Sluiten