Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

NAGERECHTEN.

317

Kook dan de citroenen in kokend water tot ze zacht zijn ; leg ze op een doek te drogen. Weeg evenveel suiker als het gewicht der citroenen bedraagt, kook er met een paar lepels water een dikke stroop van; zeef die, doe er de citroenen in en laat ze zachtjes meekoken totdat ze doorschijnend zijn, tas uur.

Bewaar de citroenen, bedekt met de stroop, in een uitgekookte stopflesch ; presenteer ze als dessert, bij wijze van gember.

Rhabarberjam (Schotsch). 1750 G. rhabarber, 250 G. geconfijte gember, 1500 G. suiker.

Bereiding. Wasch de ongeschilde rhabarber; snijd ze in stukjes. Snipper de gember, meng ze met de rhabarber en de suiker en laat alles staan tot den volgenden dag. Schep er de rhabarber uit, kook het overige tot stroop ; voeg de rhabarber weer bij en kook dan alles 20 minuten op een zacht vuur. Doe de jam in uitgekookte potjes, sluit ze en bewaar ze op een koele plaats.

Ingemaakte komkommers (West Indisch). 8 komkommers, 3 sjalotten, 1jt theelepel cayenne-peper, 1 theelepel zout, 1 theelepel kruidnagelpoeder, 1 theelepel gemalen piment, x/t L. wijnazijn.

Bereiding. Schil de komkommers, trek ze met een sambalschaaf je in dunne reepjes en laat die, met wat zout bestrooid, 3 uur staan. Druk ze op een vergiet flink droog, voeg er de zeer fijn gehakte sjalotten, de kruiden, azijn en zout bij en breng alles op een zacht vuur aan de kook. Laat het mengsel zachtjes inkoken tot het niet te vochtig meer is, doe het dan in potten, en sluit die af.

Atjar tjampoeradoek (Indisch gemengd zuur). een paar stukgesneden witte-koolbladeren, stukjes bloemkool, stukjes worteltjes, peultjes, slaboontjes, gesneden snijboonen (van dit alles samen ongeveer 1500 G. groentestukjes), 4 fijngesneden knoflookpitjes, 10 G. Buk of 1 eetlepel slaolie, 8 fijngesneden, sjalotten, 200 G. mosterdpoeder, 50 G. djahé poeder, 2x/2 G. koenjitpoeder, 20 G. zout, 4 flesschen azijn.

Bereiding. Kook de groenten met elkaar even op ; laat ze dan

Sluiten