Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

318

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

in de zon drogen. Kook den azijn met de gesneden sjalotten; maak met wat teruggehouden kouden azijn de dooreengemengde poedersoorten tot een vloeibaar papje, roer dit door den kokenden azijn en laat het even meekoken. Fruit de fijngesneden knoflookpitjes in de Buk of de olie. Schik de opgedroogde groentestukjes in een pot, giet er den azijn kokend over en voeg er ook de gefruite knoflook bij; sluit den pot en bewaar hem op een droge, luchtige plaats.

Opmerking. Zie voor de Indische benoodigdheden, die er in dit recept voorkomen, de aanwijzingen daaromtrent in hét Voorwoord.

Piccalilli (Engelsch mosterdzuur). iV2 L. wijnazijn, 50 G. gemberpoeder, 25 G. peperkorrels, 25 G. gemalen piment, 25 G. kerry, 100 G. sjalotten, 75 G. mosterdpoeder, 50 G. Arabische gom, 1 lepel O.I. kers-vruchtjes, allerlei groente stukjes.

Bereiding. Meng gemberpoeder, piment en kerry door elkaar; roer er bij kleine scheutjes den azijn door, zoodat een gelijk mengsel ontstaat; voeg er de peperkorrels, de sjalotten en de O.I. kers bij, breng alles roerende aan de kook en laat het 10 minuten doorkoken. Meng het mosterdpoeder met wat heeten azijn tot een glad papje, giet dit in de pan, maar laat het niet meer koken; voeg er ten slotte ook de Arabische gom bij, die dienen moet om het mosterdpoeder gelijkmatig in de vloeistof verdeeld te houden. Zorg, dat in dien tijd de groenten zijn schoon gemaakt en zoo noodig in stukjes gesneden; wasch ze en bedek ze met kokend water, waarin per Liter 100 G. zout is opgelost; laat ze i1/, uur staan, laat ze dan op een vergiet zoo droog mogehjk uitlekken en spreid ze op een schoonen doek uit, om geheel op te drogen. Schik de groenten in een goed schoon gemaakten pot, giet er de saus over en sluit den pot. Zie na eenige dagen of de saus ook zóó sterk door de groenten is opgenomen, dat de bovenkant droog is geworden ; vul in dat geval bij met nog wat overgehouden saus en herhaal dit in 't begin zoolang het noodig blijkt.

Tomato catsup (Engelsch). 5 K.G. tomaten, 3 d.L. wijnazijn, 25 G. zout, 175 G. bruine

Sluiten