Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

252

KRIJGSVERRICHTINGEN

ten Zuiden van La Fère? tusschen het bosch van St. Gobain en de Oise, het 2e korps bij Noyon. De troepen hadden met slechts korte rusten dag en nacht doorgemarcheerd; zij waren meestal zonder verpleging gebleven. De verliezen waren aanzienlijk, volgens French 15.000 man, 80 vuurmonden en veel materieel. De gevolgen van deze nederlaag deden zich zeer lang gevoelen op den verderen terugtocht, en ook nog in den slag aan de Marne. French zelf noemde den toestand na den slag bij Le Cateau „beklagenswaardig."

Evenwel moet worden erkend dat de heldhaftige en volhardende tegenstand van generaal SmithDorrien het Engelsche leger bewaard heeft voor een catastrophe. Hij kon des morgens van 36 Augustus onmogelijk meer weg komen en hij stond tegenover zeer groote vijandelijke overmacht, die dreigde hem van twee zijden te omvatten. Aan die bedreiging hebben de Engelschen zich, door midden uit het gevecht terug te trekken, met groote dapperheid en ten koste van zware verliezen weten te onttrekken.

Het ie Duitsche Leger stond des aVonds van 26 Augustus ten Zuidwesten van Kamerijk-Le Cateau. Uit het centrum en van den linker vleugel werd de vijand wegens belangrijke verliezen niet vervolgd; alleen de rechter vleugel drong, ver buiten Kamerijk uithalend, met sterke marschen voorwaarts, ten einde de pogingen tot het omvatten van den vijand voort te zetten. Op 27 Augustus marcheerde het ie Leger in de richting naar Péronne, het rechtetv vleugelkorps en de cavalerie over Combles naar de Somme. Het bereikte dien dag de lijn ComblesJoncourt (ten N. van St. Quentin), en bezette den 28en Augustus de Somme van Bray tot ten Noorden van NeakvOp 29 Augustus bereikte het ie Leger de lijn Viuers-Bretonneux-ChauMes-Nesle. Op 27 en 28 Augustus hadden bij Combles ge-

Sluiten