Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

WEST-AZIË. DE BOUWKUNST DER BABYLONIËRS EN ASSYRIËRS.

67

Fig. 71. waaiervormig uit een kelk ontspringende bladeren zijn met schubben versierd. Ornamenten gelijkend op granaatappels en andere, met spar rekegels overeenkomst vertoonend, worden even vaak aangetroffen op reliëfs als geopende Fig. 60. b. en gesloten lotusbloemen. Verder worden gestyleerd of naturalistisch toegepast de wijndruif, boomen, de lelie, en vooral de levensboom, waaraan palmetten en het sparappelmotief groeien aan de uiteinden der takken, en van welk motief men de juiste beteekenis nog niet kent. Deze levensboom of heilige boom is gewoonlijk geflankeerd door heilige gevleugelde dieren. Schrift vond geen ornamentale toepassing. Zeer mooie lotus- en sparappelstylaties zijn bekend van vloerplaten van klei; uit de stylatie blijkt, dat deze ornamenten zijn ontleend aan zeer oud weefwerk.

Fig. 70. Leeuwenjacht, reliëf uit Nimrud:

Een motief, eveneens overgenomen van de Egyptenaren, is de gevleugelde zonneschijf, waaraan een erop geplaatste mensenfiguur is toegevoegd. Ten slotte komt ook nog de palmboom voor, met een karakteristiek geschubden stam.

De ornamenten op tegels werden geglazuurd; op stuc werd , al fresco" geschilderd, terwijl de reliëfs zonder schaduwpartijen werden gekleurd. De meest voor ornament gebezigde kleuren zijn: blauw, geel, bruin, wit en zwart, aangevuld met groen en oranje.

Sluiten