Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

:: WEST-AZIË. DE BOUWKUNST DER PERZEN. 71

Fig. 75. Koningspaleis te Persepolis. (Reconstructie van Perrot en Chipiez).

verhoogd ommuurd terras; hierop waren kleinere terrassen aangebracht, als onderbouw voor poort, ontvangzaal, woonvertrekken enz. Het grootst en fraaist is het koningspaleis te Persepolis, door Darius I en Xerxes I gebouwd.

Het koningspaleis te Persepolis rust op een terras dat 10—13 M. höog, 473 M. lang en 286 M. brèed is; het Fig. 75. is toegankelijk langs een monumentale dubbele trap van meer dan 100 marmeren treden, waarvan alle zichtbare deelen rijk met reliëfs zijn versierd. Elke trede is laag en zeer breed, zelfs begaanbaar voor paarden. Het platform zelf is met marmeren platen bedekt, waarop het portaal van Xerxes staat; pijlers en zuilen van 17 M. hoog, en aan het front groote gevleugelde stieren, geven het een indrukwekkend uiterlijk. Dan volgt weer een dubbele trap naar een hooger terras, waarop nu nog de resten van zuilen en kapiteelen worden aangetroffen. Van de 72 zuilen van dit voorportaal voor het hoofdpaleis staan er nog 13 overeind. De hoofdgroep van 6 X 6 = 36 zuilen werd aan 3 zijden omgeven door voorhallen van 2 rijen van 6=12 zuilen.

Het hoofdpaleis van Xerxes en Darius bevatte een groote zaal met 36 zuilen. Deze zuilen hadden een onder- Fig. 76. lingen afstand van 7.7 M. hart op hart, waren 1.50 M. in doorsnede en 19.5 M. hoog. Tusschen de schacht en het dierenkapiteel was nog een dubbele kelk aangebracht. De zuilen hadden bovendien een kleine verdikking of entasis.

De meer afzonderlijk gelegen troonzaal, of 100-zuilenhal van Darius, was vierkant; de marmeren muren waren 3.25 M. dik, 72 M. lang en bevatten 2 deuren ieder; de binnenkant der muren bevatte 33 nissen.

5. Zuilen. In de oude koningsburcht te Ecbatana waren de zuilen van ceder- en cypressenhout, bekleed met goud- en zilverplaten. Ook de latere Perzische zuilen waren buitengewoon

Sluiten