Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE BOUWKUNST DER GRIEKEN.

161

1.

Fig. 167. Erechtheion te Athene.

zuilen, die ver uit elkaar staan en is door zuilenrijen van 2 verdiepingen in 3 beuken verdeeld. De tempel te Assos in Klein-Azië heeft 6 bij 13 zuilen, welke slechts van 10 of 18 canneluren voorzien zijn.

Ionische bouwwerken. De H era tempel op Sa mos, een zeer oude marmeren dipteros uit de 6* eeuw, met 10 zuilen in het front. Hij is een schepping van Rhoikos, die bouwmeester, beeldhouwer en goudsmid was. De Artemistempel te Ephesos, een ongeveer 130 M. lange dipteros met 18 M. hooge zuilen, gebouwd door Chersiphron en zijn .zoon Metagenes, verwoest door een waanzinnige, Herostratos, en herbouwd onder Alexander den Grooten door Theodoros van Samos. Te Milete de Apollo Didymaios tempel, in 492 door de Perzen verwoest. Te Olympia en te Delphi schatkamers. Deze werden, in tegenstelling met de hoofdrichting der tempels, die Oost-West was, in de richting Noord-Zuid gebouwd. Ze werden geheel tot in onderdeelen vervaardigd in de verschillende staten, in deelen opgezonden naar Olympia en daar in elkaar gezet. Een der oudste schatkamers is die van Gela, een stad op Sicilië, en gebouwd in de 6= eeuw. Ionisch is ook de groote Apollotempel, door Spintharos van Korinthe gebouwd.

b. BLOEITIJD.

In <iit tijdperk verdwenen de -zware Dorische vormen om door lichtere, meer volmaakte te worden vervangen. Ook Oostersche invloeden verdwijnen en Athene wordt het kunstcentrum. Ontwikkeling van de Ionische orde, en ten slotte ook de Korinthische.

Dorische bouwwerken. Een drietal tempels te Selinus. De Concordiatempel te Agrigèntum, een peripteros van 6 bij 13 zuilen, en de tempel van Castor en Pollux. De Zeustempel te Agrigèntum, Fig. 163. 56 M. breed, 121 M. lang, een pseudo-peripteros van 7 bij 14 zuilen, waarin 8 M. hooge atlanten voorkwamen, Fig. 124. 12. waarvan nu één is hersteld. Zoo groot was de tempel, dat in de canneluren een mensch kon staan. Slechts

Sluiten