Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

218

DE BOUWKUNST DER ROMEINEN.

Fig. 223. Rome. Engelsburcht (Mausoleum van Hadrianus) en Engelenbrug.

platen fraai geslepen en met doken aan den muur bevestigd. Ook de vloeren werden met marmeren platen bedekt, of met marmermozaïk. Was in den vroegen tijd Opus tesselatum gebruikelijk, mozaïk van kleine veelkleurige kubusjes, in later tijd vond opus sectile, waarbij volgens de teekening dunne marmeren platen werden uitgezaagd, meer ingang.

Vlakke en gewelfde zolders werden, evenals bij de Grieken, ingedeeld door cassetten. Ze waren echter meer plastisch en kwardraat-, ruit- of rechthoekvormig, en ook wel polygonaal. Ieder veld werd omlijst met parelranden, eierlijsten en bladranden, was zeer diep en in het Fig. 214. midden versierd met een zware, hangende rozet. Niet alleen schijnbaar, maar ook werkelijk was deze constructie licht. In amphitheaters en theaters bleven de tongewelven zonder eenige versiering.

OVERZICHT DER MONUMENTEN UIT DEN KEIZERTIJD. Over de bouwbedrijvigheid van keizer Augustus spraken we reeds. Augustus vergroot o. a. het forum Romanum, verbouwt hierop den Concordiatempel, en bouwt den Fig. 215. tempel van Castor en Pollux (Dioscurentempel) en de kleinere Caesartempel met

Sluiten