Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

332

DE MAHOMEDAANSCHE BOUWKUNST.

• Fig. 329. Giraldatoren. |

• Spaansch-Moorsch. Beneden- ! : deel 1184—1196, door j ; Dschabir. Bovendeel 1568, •

door Hernan Ruiz.

twee hoofdkoepels boven de grafkapellen zijn boven de arcaden kleine koepels gewelfd. De vensters zijn in de koepels drievoudig gekoppeld, en erboven drie cirkelvormige openingen aangebracht, gerangschikt •*•. De omgangen der minarets rusten op stalaktieten lijsten. De Egyptische minarets worden overigens fraaier en slanker; aanvankelijk vierkant, worden ze spoedig 8-hoekig en ten slotte rond en bekroond door een koepeltje op zuilen.

Van de moskee van sultan el Moyed, gebouwd van 1414—1422 in den vorm van een arcadenhof met zuilenhallen, bleven slechts gedeelten bewaard. De moskee van Fig. 314. Kait Bey (1466) vertoont weer den kruisvorm, 4 spitsbooghallen Fig. 310. 3. om een middenhof. De moskee is 2 verdiepingen hoog, en van roode en witte steenlagen opgetrokken. De mooie, slanke minaret bestaat afwisselend uit gele en roodbruine steenlagen, en de koepel is uitwendig geheel met ornament overdekt. Ook bouwde Kait Bey nog een zeer mooie, maar kleine medresse.

Verder vormen talrijke eenvou- Fig. 320. dige overkoepelde mausolea van de kaliefen te Kaïro een doodenstad van ongekende architectonische bekoring.

3. Na 1517 wordt te Kaïro de Turksch-Arabische bouwkunst onder invloed van de Osmanen door den Byzantijnschen centraalbouw

Sluiten