Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE GOTHISCHE BOUWKUNST.

493

Fig. 540. Huis te Goes.

Fig. 541. Oude Latijnsche school te Nijmegen, fragment.

Fig. 551. gemeenlandshuis, ± 1500, oorspronkelijk burgemeesterswoning; asymmetrisch, met verschil van venstergrootte en vorm, verschil in vloerhoogte, en korfbogen in plaats van spitsbogen. De heraldische wapens boven den ingang dateeren uit het Renaissance tijdperk. Verder een Laat-Gothisch huis. Te Edam de voormalige Latijnsche school. Te Goes een gevel aan de Turfkade. Te Groningen het pakhuis New- Fig.540,533. York; breed 8.75 M., diep 17.35 M., voorgevel 1 M. dik, zijgevel0.64 M. dik. Te Kampen een Laat-Gothische Fig.530,535.

Fig. 552. gevel. Te Sluis een gevel. Te Utrecht het huis Zoudenbalch, nu gerestaureerd. Te Vee re twee woonhuisgevels uit het laatst van de 14e eeuw.

In ons land waren de huizen hoog en smal en grootendeels van hout; balken en vloeren, deuren en vensters en binnenmuren waren van eikenhout; ook in de baksteen buitenmuren waren eiken stijlen aangebracht. Al deze huizen zijn afgebroken of door brand verwoest

ENGELAND.

Engeland was het eerste land, waar de Gothische beginselen doordrongen. Reeds in het Romaansche tijdvak deed hier de invloed van Normandië zich gelden, doch de Gothiek draagt in Engeland een geheel bijzonder karakter. Men onderscheidt er den vroegere stijl (early English style) tot 1270, den bloeistijl (decorated style) tot 1380 en de Late style (perpendicular style).

Sluiten