Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

512

DE GOTHISCHE BOUWKUNST.

Anjou, andere onder Duitschen invloed.

De voornaamste zijn: Castell del Monte, bij Andria (1240), vormend een 8-hoekig grondplan met 8-kante hoektorens; Castell d'Este, te Ferrara; kasteel te Bari; te Milaan; te Pavia; en het Castell Nuovo te Napels.

De paleizen in de steden zijn van een verdedigbaar type. De benedenverdieping is in den regel van natuursteen, met weinig kleine vensters, en fraaien ingang met portaal en trap. De bovenverdieping was, als elders, de bewoonde, van baksteen, met uitspringende lijsten op consoles, en met kanteelen gekroond. De vertrekken zijn gerangschikt om een rechthoekigen hof; boven arcaden van 8-hoekige pijlers, waren de muren opgetrokken. In Venetië vervalt echter het verdedigbare karakter, evenals de binnenhof, daar in deze Lagunenstad gebrek was aan goeden bouwgrond. De gevels waren naar de kanalen gericht, en met balcons en gekoppelde vensters, waarin fraai traceerwerk, verrijkt. Deze vensters, balkons en loggia's werden aan de tweede verdieping,

bewoonde, aangebracht, terwijl de benedenverdieping de dienstvertrekken bevatte. Gewoonlijk werd de tweede verdieping ingenomen door een groote zaal over de geheele diepte van het paleis.

Fig. 570. In Florence zijn bekend: Het Palazzo Vecchio (1298-1301), door Arnolfo di Cambio: boven het sombere gebouw verrijst een 94 M. hooge toren; de Loggia del Bigallo; de Loggia de Lanzi

Fig. 571. (1376); de Or San Michele (1337) meteen open hal en de begane grondverdieping die oorspronkelijk als korenbeurs dienst deed; en het Palazzo Quaratesi. In Bologna de baksteenen Mercanzia. Het stadhuis te Perugia, met rondboogportaal, waarin de blijvende invloed bewaard bleef van de klassieken, en het stadhuis te Piacenza, een fraai baksteen monument. Dan te Siena het Palazzo Pubblico (1289—1305) met spitsboogramen en een grooten toren; en het Palazzo Buonsignori, met gekoppelde drielichten. Verder treft men paleizen aan inde steden Bergamo, Brescia, Como, Cremona (1245), Milaan, Fig.562,567. Orvieto, Pavia, Pisa Pistoja en Ragusa.

Fig.564. Ten slotte in Venetië het Dogenpaleis (1310—16e eeuw). De bovenverdieping,uit vlakke muren met hooge spitsboogvensters bestaande, rust op arcaden, waardoor de bovenverdieping veel te zwaar lijkt ten opzichte van de benedenverdieping, De muren zijn overdekt door marmerincrustatie in geometrische patronen, terwijl in het midden een fraaie open zuilenloggia met traceerwerk is aangebracht.

Fig. 575. Inwendige van de Kathedraal te Burgos.

Sluiten