Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

macakra(T); Bhümisparca; Dharmacakra(?). Tusschen de nissen, van onderen naar boven: een hooge, enkelvoudige lotus-rand, twee profielbanden en een dubbel lotus-kussen, dat het stüpalichaam draagt. De afdekking bestaat uil een aan de bovenzijde geprofileerd vierkant lichaam met een uitsprong op elke zijde. De oorspronkelijke bekroning met zonneschermen is verdwenen. Zwarte steen. Sporen van stucco wijzen op een oorspronkelijke kleuring. Diameter 15 cM. Hoog 24 cM.

NEPAL EN TIBET.

12. ï 13.

14 > Zie opmerking op blz. 11. 1

16. Tara-Cyamawarna? furoene? Tara). Gezeten in de Lalita-houding. De rechterhand in Warada-mudra. In beide handen lotusstengels. In het voorhoofd een verticaal geplaatst oog. Om het lichaam een eng aanliggend sluierachtig gewaad, versierd o.a. met wolkmotieven in Chineeschen stijl. Over den linkerschouder, onder de rechterborst doorgaande, een breede roode band. Halsketting, armen polsbanden.

Brons. Polychroom, en ten deele verguld. Hoog 14,5 cM.

17. 1

13 > Zie opmerking op blz. 11.

19. Tara Cyamawarna (Groene Tara), op een lotus gezeten. Met de rechterhand vormt zij de „Warada-mudra", en met de linkerhand de „Witarka-

41

Sluiten