Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

45. Manjucri, in Subactieve houding, op een lotuskussen gezeten voor een achterplaat met vlammenrand. De handen in Dhyana-mudra. Boven den linkerschouder een lotus, waarop een boek ligt. Achter het hoofd de maansikkel.

Zwart brons. Hoog 9 c.M.

46. Ghanta.. Lotusbanden omgeven den voet en bekronen de klok, waar ze als kussen de vier menschenkoppen ondersteunen. Daarboven draagt een ander lotus-kussen den vijfpuntigen Wajra. Om het lichaam van de klok zyn nog twee Wajrabanden aangebracht, waarvan de bovenste is voorzien van puntige sierstukken en afhangende festoenen, waartusschen zonnen en manen. De Waj ra-punten dragen aan den voet en de binnenzijden bladornament, en aan de buitenzijden vlammotieven.

Brons. Hoog 18,5 c.M. Zie afb. II.

47. Lamp in den vorm van eene Kinnari, versierd met diadeem, oorhangers en halsketting. Achter het hoofd draagt zij een vijfbladige bloem, achter den hals een stang met ring, eindigend in een vlamvormig ornament. Achterlijf en staart zijn eveneens met gestyleerd ornament versierd. In de tegen het onderlijf aangedrukte pooten draagt zij een bloemstengel.

Brons. Lang 15,5 c.M. Hoog 9,5 c.M.

48. Lamp. Het driearmige bovenstuk wordt gedragen door een dubbel lotus-kussen. De zijarmen ontwikkelen zich uit, tegen den middenbeugel aangebrachte, bladornamenten. De los op de topstukken der armen geplaatste oliebakjes hebben de gedaante van lotus-kelken. Deze vertoonen niet de gebruikelijke tuit voor de katoenpit. Hiervoor

47

Sluiten