Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

216

AMAZONE.

woorden is terug te geven. Een schilder, Ruge, zei eens aan iemand die hem verklaring vroeg: als ik het in woorden had kunnen zeggen, had ik het niet behoeven te schilderen.

— En dan is er nog eene moeilijkheid, die ik met poëzie ondervond, en gij zeker ook dikwijls in uwe kunst. Men is overtuigd van het schoone in iets, een ander ziet dat niet, hoe het hem te doen voelen en hem te doen toegeven als hij tegenspreekt?

— Dan is er niets aan te doen; men kan het schoone van iets niet aan een ander doen voelen, die het niet voelt, men kan hem niet overtuigen, het niet bewijzen.

— Daarom, zei van Walborch, strijdt men altijd zoo over kunst even als over godsdienst.

— En over alles wat vooral gevoel is. Om een kunstwerk te bewonderen, moet men zich ook overgeven; geen maar' en, geen weerbarstigheid en eigenwijsheden; vrije, franke overgave, of het schoone laat zich niet vatten.

— Zij wist niet of dit eene kleine zet tegen haar was; doch zeide:

— En dus ons eigen oordeel maar gevangen geven?

— Dat is niet de juiste uitdrukking; maar men moet willen en meegevoelen. Men moet niet beginnen tegen een kunstwerk te zeggen; ik wou u anders hebben; uw schepper had dit moeten doen en dat moeten nalaten. Schaam u niet de mindere te zijn; duizend tegen éen dat de maker van een werk het beter wist dan gij.

— De groote Italiaansche meesterstukken staan

Sluiten